Click here OK!

Followers

Tuesday, 27 March 2012

MENJAGA HATI KEKASIH


Korang dah ada kekasih?? Adakah kekasih korang senang bercinta dengan korang?? Adakah korang sentiasa menjaga hati kekasih?? Bagaimana nak menjaga hati kekasih?? Setiap orang ada cara tersendiri menjaga hati kekasih mereka. Tapi kadang-kadang korang tak perasan korang dah melukakan hati kekasih tanpa korang sedari. Dapat pula kekasih yang jenis pendam kalau korang buat sesuatu yang tak jaga hati dan perasaan dia. Memang dia senyap je la disebabkan terlalu sayang kat korang kan. 

Haaaaa... Macamana tu???

  • Mesti menepati masa setiap kali ada temujanji. Bukan setakat tepati janji sahaja nak datang jumpa, tapi kena tepati masa juga. Jangan jadi macam BoBoi dalam Lawak Ker Der?? tu.
  • Jangan terlalu memuji perempuan/lelaki lain dihadapan mereka. Kekasih terasa hati beb kalau kita puji kecantikan or kekayaan lelaki/perempuan di depan mereka. Lebih-lenih lagi kalau memuji kawan-kawan sejantina kekasih kita sendiri.
  •  Jangan tengking/marah mereka di khalayak ramai. Ini sangat tak boleh. (pelik dengan orang yang suka marah-marah kekasih dia ni. Tak perlu kot nak tunjuk yang korang tu kuat mengawal kekasih korang).
  • Jangan suka merajuk tak tentu pasal di khalayak ramai. Walaupun korang anggap merajuk manja, tapi kadang-kadang akan membuatkan kekasih geram dan sakit hati. 
  • Jangan terlalu mempersoalkan sikap mereka tentang sesuatu perkara. Masa mula-mula couple dulu, takde pun nak komen2 bagai.
  • Hargai setiap pemberian mereka. Jangan tanya pasal harga pemberian tersebut.  Dan jangan sesekali beri pada orang lain walaupun kawan baik korang sendiri.
  • Jangan mengata kekasih sendiri di belakang mereka. Kalau korang cerita kekurangan or kesilapan kekasih korang kat kawan-kawan, tak mustahil boleh sampai ke telinga kekasih anda sendiri. 
  •  Jangan perkecilkan keupayaan dan kebolehan kekasih korang walaupun korang memang tahu dia tak boleh dan tak berupaya nak buat or capai. 
Walaupun kadang-kadang ada yang kita buat tu kita anggap gurau dan niat untuk mengusik kekasih kita, tetapi mereka tetap akan terasa hati. Kalau mereka beritahu kita mereka terasa takpe la kan. Tapi kalau mereka pendam dalam senyuman, susah tu. Kalau dah banyak sangat pendam kelukaan hati, kasih sayang kekasih pada kita akan semakin berkurang. 

Ok, assalamualaikum dan selamat berblogging. 
Klik 'LIKE' or 'SHARE' kalau nak.

28 comments:

are_lin@yu said...

Mmg btl pn..hehe..nice sharing..

Ayuni said...

hm, tgh bercinta ke?hikhik....

shahrazali said...

are_lin@yu :
kan??kan?? share la dgn kawan2..


ayuni :
xde la..hehe...tgh single skrg..ni pengalaman 7 kali bercinta...

emy zulaiha said...

emy selalu tak tepati janji..haha time berjanji tuelah selalu perot buat hal..selalu je lambat~ haha :)

shahrazali said...

emy zulaiha :
klu cmtu mmg kena bersiap lebih awal la klu ada temu janji...klu perut buat hal pun byk masa lg utk menuju tempat yg dijanjikan..

nur_za said...

fuh 7 kali dah bercinta..bukan men lagi dia
eh *cma nak bgi thu.thanks bgi thu link xda erk..nur pun xsedr..skrg dh da..yea..ce check..tata

LiNda said...

7 kali tu pengalaman bercinta..doktor love. Nice tips..dulu mase aku ngah dating, aku penah nampak satu couple ni gaduh2 sampai laki tu baling barang gf dia..perghh..malu siot..

EZAN IDMA said...

amboiii dh boleh jadi doc love ni! hehee

CINTA UNTUK KITA said...

wahh..kyra touching pulak dgn entri ni..hmm.. hehe ;p

J.Syazwana said...

aku kalau marah memang senyap je tapi lepas tu memang semburan berapi keluar lah. hahahahaha !

tapi naseb baik lah kitorang ni jenis yang senang memaafkan dan memaafi.

wink wink :P

lisa said...

kalau gurau pun mesti berpada-pada..perempuan sensitif dia banyak sikit. hehehe kalau lelaki ni, dapat yang sabar amboi beruntunglah perempuan tu :)

LubLy said...

hahaha..x bkesempatan lg nak wat mcm nieh semua even dh punya ehem2

shahrazali said...

nur_za :
haha....bukan main lg kan...
ur welcome nur...sdg check la ni..hehe..


linda :
memalukan kn...x perlu sbnrnya nk tunjuk marah sgt..


ezan idma :
hahaha....doc x bertauliah...


cinta untuk kita :
hehe......siap touching tu...terharu nih..jaga hati bf kyra baik2 ye..


j.syazwana :
bagus la....tp walaupun kdg2 kita senang memaafkan org,,benda yg menyakitkan hati tetap akan kita ingat kn..


lisa:
btol tu....mcm sy..lelaki penyabar..hehehe...


lubly :
jgn buat plak ye...hehehe..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

btol tu..

yg suka pendam dan diam je tu.. huhu..agak bahaya gak nie..

AdaM Hawa said...

sharing is caring..

CekbOlat-bOlat said...

wewww, bolat? erkk.. tak kesah..
xngongkong puns.. ekekke

teha said...

tggu sy kapel nnti laa baru bole ikot tips nie.. hahaha !

MaYa MustWany said...

yups suka sgt org on time.bila part marah2 tuh..dok pikir hebat la tuh nak tengking2..ingat bagus jenis macam.lagi org cop biadap adalah kan.

yups memang jadi diri sndiri tapi mana yg tak elok,ubah kpd kbaikkan..

aniswany said...

semua ciri2 kt atas ada sket2...sket je la..huu xpandai jg ati bf lgsg saya ni =D

shahrazali said...

C.M.A :
btul,btul,btul...hehe..pendam2 lama meletup..

shahrazali said...

adam hawa :
caring is loving


cek bolat-bolat :
bagus cmtu...walaupun x mengongkong,,kita kena la kawal jgk pasangan kita sket2..takut nnti diorg pijak kepala..


teha :
x semestinya kapel sbnrnya...ngn kawan2 pun boleh jgk buat cmni semua...


maya mustwany :
btol tu....org x nmpk pun diorg ni berkuasa or pandai control kekasih diorg,,kne cop biadap jek..

berubah kepada kebaikan mmg sgt diperlukan..


aniswany :
lepas ni jaga btol2 ye...kdg2 bila x jaga hati lelaki ni,,klu ada pape lepas tu,,diorg akan mengungkit kesilapan lama..

Anis Adila Aris said...

waaa... dr love ni :)

shahrazali said...

anis adila aris :
dr la 'sgt' kn...haha...

Juliet_iRa~" said...

ewah2..hee

tgh praktikkan ke ni?;p

kuikuikui

shahrazali said...

juliet ira :
buat masa skrg ni x la...sje nk kongsi berdasarkan pengalaman sndiri dn org lain...

c'axoera ヅ said...

eyhhhh...kena jaga eyhh heeheh opppss lupeeey

shahrazali said...

c'axoera :
mesti la...kita jaga hati orang,,orang jaga hati kita..x kisah la dgn suami/isteri, kekasih or kwn2..

Mohd Ridzuan said...

Harus saling menjaga perasaan kalu tk reti nk jaga baik tkyah brcinta

Popular Posts ( All Time) ENTRI PALING BANYAK DIBACA