Click here OK!

Followers

Wednesday, 28 March 2012

KOMUNIKASI 'LAMPU TINGGI' DIANTARA PEMANDU


Mesti korang selalu kan dapat isyarat lampu tinggi daripada kenderaan-kenderaan lain samada dari depan atau belakang. Banyak sebenarnya maksud disebalik lampu tinggi selain daripada suluh jalan gelap gelita. Komunikasi lampu tinggi ni lebih sopan kalau nak dibandingkan dengan membunyikan hon. Ada yang tahu, ada yang mungkin tak tahu. Jom baca situasi-situasi dibawah dan maksudnya. 

Situasi dimana kenderaan arah bertentangan bagi lampu tinggi (sekelip dua la)
  • Ada roadblock di depan kita (lagi-lagi kalau 2,3 kenderaan bagi isyarat macam tu)
  • Kita terlupa nak padam lampu tinggi kenderaan kita (waktu malam). Menyusahkan orang kot kalau kita berselisih kenderaan dengan kenderaan yang 'on' lampu tinggi.
  •  Kita memotong barisan kenderaan secara bahaya. Membahayakan kenderaan yang datang dari arah bertentangan. 

Situasi dimana kenderaan si simpang 3 arah bertentangan bagi lampu tinggi
  • Meminta jasa baik kenderaan dari depan supaya kita dapat masuk simpang dulu. 
  • Kita menyuruh kenderaan di depan kita supaya masuk simpang terlebih dahulu.

Situasi dimana kenderaan bagi lampu tinggi dari belakang kita
  • Kita memandu perlahan di lorong laju/lorong memotong.
  • Kita memandu masuk ke jalan raya secara tiba-tiba dan membahayakan kenderaan yang terpaksa perlahan secara tiba-tiba disebabkan kita.  
Siapa yang selalu bawak kereta, mesti pernah kena 'high beam'  ni kan. Tak pun pernah bagi isyarat 'high beam' kat orang lain. Kepada yang selalu naik kereta dengan siapa-siapa pun mesti pernah juga kan. Kalau korang perasan la. Kalau korang tidur jek dalam kereta tu, memang la tak ada rasa apa-apa. hehe. 


Ok, assalamualaikum dan selamat berblogging...










Emm...ada orang pernah cakap, kalau kita tengah memandu kat highway seorang diri, then, tiba-tiba, ada kereta dari arah belakang asyik bagi isyarat lampu tinggi jek kat kita, maknanya ada 'something' kat atas kereta kita. Mungkin ada yang menumpang. Kalau kita rasa kereta kita berat semacam tu ye la kot. Kalau jadi macam tu, baca-baca la apa-apa yang patut k. 

Kalau kak limah, tumpangkan aje balik rumah. hehe.

26 comments:

Lady said...

betul2....bnyk gak function lampu tinggi nie..

shahrazali said...

lady :
mmg banyak....klu dah sllu bwk kete,,sllu la kena dan buat..

~Sweet Honesty~ said...

ngeeee..seramm lak baca part last tuhh.. ada2 ja ko ne jali..muahaha

LiNda said...

selalunye org bg lampu tggi ni nak inform kat depan de roadblock..tapi yang kes ade something kat atas kete kite tu memang menakutkan la..

CINTA UNTUK KITA said...

betul tu.. selalu gak nmpk cm tu.. byk function gak, lebih sopan dr hon2 bagai tu..buat trkjut org je kn..

Juliet_iRa~" said...

btol2..sll gak tgk org bg lampu tinggi..

kdg2 pntu xrpt pn diorg mcm bg hint...:)

azalia hjsalleh said...

bwk je kete tp kdg2 x phm pun maksud org bg lampu tinggi..
btw thanks for sharing =)

MaYa MustWany said...

aah,.mas prnah kene(duk sblah)de kete sblah wat mcm tuh bgithu de roadblock.truz ckp "baiknya"..hihihi

ahaha benda terbang dok landing kat atas..

MaYa MustWany said...

aah,.mas prnah kene(duk sblah)de kete sblah wat mcm tuh bgithu de roadblock.truz ckp "baiknya"..hihihi

ahaha benda terbang dok landing kat atas..

emy zulaiha said...

hahaha sempat jugak selitkan kak limah.. hahah emy tak pernah drive mlm sbb silau. haha bile mlm je tido dlm kte.hahahah :)

emy zulaiha said...

testing..hahah

shahrazali said...

sweet honesty :
hahaha....seram kn..mmg asyik teringat jek kalau bwk kete malam2 sorang2...


Linda :
btol...sllu mmg cmtu....kes ada something tu jarang2 berlaku..lpas ni klu bwk kete mesti teringat-ingat kan...jaga-jaga..hehe..


cinta untuk kita :
btol...lebih sopan dan berhemah..


juliet ira :
ada la tu kita buat silap klu tiba2 org suluh kita kn..hehe..

shahrazali said...

azalia hjsalleh :
lepas ni mesti paham sket kn..hehe..ur welcome..


maya mustwany :
shah pun sllu bg isyarat kt kereta lain klu ada roadblock...baiknya shah kn...hehehe..


emy zulaiha :
tp siang2 pun ada jek org bg isyarat lampu tinggi tu...seronok ye asal naik kete malam2 tido..hehe..

~Sweet Honesty~ said...

napa pggil jali?? sbb lebih sng n mesraaaa gtu..ahakss.. lagi pula, mls nk taip nma kamu yg bejela tuh..aku bantai jali sajorkk.. hehehe

♥ aeryn ♥ said...

hehehe pat yang last tu seram pulak.. hehe .. aeryn pun pernah jugak kena kes lampu tnggi ni,, nak drive pun silau taw.. susah la driver lain nk memandu.. kita kena la alert skit ngan persekitaraan.. kan???

shahrazali said...

sweet honesty :
ingatkan awk mmg kenal sy...sbb kawan2 rapat n sedara rapat jek panggil 'jali' hehe...

nmpk mesra pun ok gk...hehe...sy pun dah biasa org panggil 'jali'..

alyn adnan said...

betul3 .. tapi sometime diorang nie tak perihatin , selalu guna lampu tinggi sbb nak nmpk jalan .. selfish :D muehehe

shahrazali said...

aeryn :
btol tu....kena alert dan bertolak ansur dengan pemandu lain..
menyilaukan mata kan klu diorang asyik buka lampu tinggi..


alyn adnan :
mmg sllu berlaku cmtu...lebih2 lagi kereta2 besar ni...sgt selfish...diorang mmg la nmpk jalan,,tp kereta lain jadi silau plak..

LubLy said...

jgn high beam sgt..nt lebly leh eksiden kalu btembung.

shahrazali said...

lubly :
klu jumpa org high beam sgt,,,bg balik kt dia...itu isyarat soh dia off kan high beam...kdg2 org terlupa nk offkan..

c'axoera ヅ said...

paling leteh bagi mereka yang baru belajar memandu....sepanjang jalan pasang lampu tinggi hahaha

shahrazali said...

c'axoera :
btol tu....klu jumpa cmtu,,kita bg isyara kat dia la supaya padam lampu tinggi tu kn..

~SaL IjOu~ said...

yg part hantu kak limah tu x ley blah..haha!~

sejak drive sendiri je baru tau pasal info ni..bagus jugak komunikasi mcm ni,kan~ =)

shahrazali said...

saljou :
haha...kak limah juga dapat nama kn..

mmg bagus....span sket dr bg honnnnn kt orang..

alyn adnan said...

tu lah kan .. hmmm enjit2 semut, sape sakit naik atas,, hehe hantu k.limah :)

shahrazali said...

alyn adnan :
pernah jmpa kak limah ker???hehehe...

Popular Posts ( All Time) ENTRI PALING BANYAK DIBACA