Click here OK!

Followers

Tuesday, 13 March 2012

PENDAPAT SHAHRAZALI - PEREMPUAN DAN 'SHOPPING'


Apa kata Shahrazali tentang perempuan shopping.
Perempuan dan shopping memang tak dapat nak dipisahkan. Kebanyakan perempuan gila shopping. Bukan semua rasanya. Kadar kegilaan perempuan shopping bergantung kepada kemampuan mereka. Betol tak?? Betol rasanya.
Kebanyakan lelaki tidak tahan dengan kegilaan perempuan bershopping. Ada juga lelaki yang buat tak kisah, sanggup teman kekasihnya bershopping tak kira masa dan wang ringgit yang akan dibelanjakan. Itu masa bercouple la kan. Lepas dah kahwin siapa tahu. Hehehe.

Apa yang merunsingkan??? Kasut dah ada berpuluh pasang, tapi masih nak beli baru. Baju dah penuh 3 almari, tapi tetap nak beli baru. Tudung dah ada 3 bakul, tapi tetap juga nak beli baru. Beg tangan dah ada 10, tapi nak beli baru juga. Barang makeup dah berkotak-kotak, tapi tetap nak cuba yang baru. Kenapa perempuan begitu?? Nampak pelik?? Emmm… Mungkin ada sebabnya.  
Aku rasa mungkin mereka sangat mementingkan penampilan mereka. Salah satu sikap perempuan adalah tak nak pakai atau guna sesuatu yang sama dengan orang lain.. Betol tak?? Betol rasanya. Bila dah beli sesuatu, 2,3 hari lepas tu terjumpa orang lain yang pakai atau guna yang sama dengan apa yang dia beli, mesti dia tak nak orang perasan dan segan nak pakai lagi lebih-lebih lagi selalu terjumpa orang tu. Sebab tu kena beli lagi yang lain. 
Gambar sekadar hiasan
Lagi satu sikap perempuan adalah mereka selalu nak menyesuaikan penampilan mereka mengikut tema majlis dan program. Sebab tu bila ada sahaja majlis yang bertema, mesti mereka akan membeli pakaian, kasut, beg tangan, dan tudung baru. Sebab nak ikut tema dan mesti la berpadanan dari hujung rambut sampai hujung kaki hinggalah ke aksesori mereka seperti beg tangan, gelang, rantai, dan macam-macam lagi.
Ada banyak lagi sebab kan. Sebab lain mungkin mereka tidak suka pakai pakaian yang sama berulang kali. Biasa la tu kan. Mereka nak sentiasa nampak cantik, bergaya, dan nampak baru. Apa guna bergaya tapi, tapi baju dah 2,3 kali pakai. Mesti ada punya la mulut-mulut yang berkata. Hahahaha. Ini sikap mereka juga la ni. 

Aku tak pernah salahkan perempuan yang gila shopping. Aku tak tolak pun kalau perempuan ajak pergi shopping melainkan aku penat, ada hal atau ada kerja. Lagi-lagi kalau diorang nak shopping guna duit diorang sendiri. Lantak la kan nak shopping banyak mana. Hehehe. Itu dah memang hak masing-masing. Shopping memang dah jadi minat kaum perempuan. Sama juga la dengan minat lelaki terhadap perkara lain. Sebagai lelaki, sepatutnya kena hormat dan paham dengan minat kaum perempuan sebagaimana perempuan memahami dan hormat minat kaum lelaki.
Perempuan yang suka bershopping biasanya untuk mendapat kepuasan daripada hasil titik peluh mereka sendiri. Ini untuk perempuan yang dah bekerja. Untuk yang masih belum bekerja, tapi gila shopping juga, mereka mungkin nak melepaskan tekanan mereka dengan melihat dan membeli barang-barang kesukaan mereka. (Yang ini bahaya sedikit. Sebab biasa lelaki kena keluar duit. Haha)

30 comments:

saffiya_aleesya @ echa said...

yea aku memang giler shopping..kadang2 duit dah nak sampai tahap titisan yang terakhir pun aku nak beli jugak..kena plak BFF aku pun sama kepala ngn aku eerrmm memang menjadi laa kitaorang menghabiskan duit kat shopping mall tu..tak tau kenapa tapi memang tak boleh laa nak tahan nafsu aku untuk membeli tu..org lain tak tau laa pulak kan..lain org lain pendapat..

Juliet_iRa~" said...

heee..ira la slh seorang tu..:p

sll mmg beli guna duit sendiri..alhamdulillah kesygn pon suka je teman..hee

:)

xpnh plak dia merungut..sm mcm awk gak la kot..heeee

MaYa MustWany said...

shopping bila memerlukan ..kalau ada yang teringin pikir tul2 sama ada betul2 guna or x.kadang2 nampak memang berkenan,bila beli xpakai pun..tuh bazir.kan

shahrazali said...

echa - hahaha...nafsu membeli tu kita bole kawal lg...tp nk wat cmne kn klu dah minat sgt nk membeli....klu pakai duit sendiri,,xde sape nk larang echa...

juliet ira - sama2.....mmg tak merungut kalau pompuan shopping pakai duit sendiri...hehe...klu pakai duit org lain,,xde la merungut sgt,,cuma cuba kawal sket la..

shahrazali said...

maya mustwany - btol tu...selagi boleh kawal,,kawal la.....kena tau keperluan atau kemahuan..

CiK FizA said...

hee. sy la slah seorang tuh~ suka sangat shoping. hee. memang guna duet sndri. tapi bila dah xde duet terpksa ikat perut. hee. ^^

Dulu je. sekarang sy seorang yang berjimat cermat tau. Ngee. :DD

Sekarang nie, beli apa yang penting je. Tak penting, tolak tepi dlu. hee

محمد شهريل القنيطري said...

hehe..perempuan dgn shopping seperti isi dgn kuku..hbs tanpa mereka siapa lg yg nk berhias rumah,pakaian kita n anak-anak kita??tidak lain tidak bukan perempuan...;p

shahrazali said...

cik fiza - bagus la dah pandai berjimat...utk masa depan jgk kn...yg tolak2 tepi tu mntk bf belikan la...hehe..

dalca - btol tu...sbb tu aku x kisah pompuan suka shopping.....haha..

~SaL IjOu~ said...

3 tahun dulu sy kwn ngn geng kaki shopping..dgn sy terikut sekali..tp ada satu peristiwa yg buat sy terus berhenti sampai sekarang..maksud sy da x gila shopping mcm dulu..bila sy fikir2 balik, ia betul2 memberi pengajaran..bg sy, cukup pakai apa yg ada..hidup bersederhana sgt menenangkan jiwa..bila betul2 da x boleh pakai,baru sy ganti baru..sekarang walaupun kwn ngn geng kaki shopping..sy senyum saja tgk deorang..~ =)

AdaM Hawa said...

shoping bile perlu sesuatu.. lau x de.. jalan-jalan cuci mata saje.. ;)

LiNda said...

hehe..shah dah macam pakar wanita je, memahami wanita la ko..btw, aku akan shopping kalo de duit. Tiap2 bulan aku shopping,tapi lepas aku dah tolak semua duit perbelanjaan n baut pe yg perlu dulu la..memang puas gile dapt shopping..;)

hanniKASIM said...

Shopping salah satu terapi utk ilangkan stress..

kadang-kadang tu bukan shopping betul2 pun..'window shopping' je..yang penting dapat tengok, rasa, pegang benda-benda cantik yang kita suka..bila hati suka dan happy..semua penat lelah dan stress ilang..(",)

c'axoera ヅ said...

hamboyyyyyy mengomen pasal ppuan macam kaknam2 kannnn hhahaha

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

huhu.. kebanyakan pompuan mmg suka shopping.. berhabis duit utk perhiasan diri..

tapi xsemua laa camtu.. salah sorg nyer.. aku ler... hehehehe~

xsuka shopping..beli baju byk..beli kasut byk2.. membazir..

shahrazali said...

SaLljOu - apa la agaknya peristiwa tu...teringin nk tau..bukan senang perempuan nk stop gila shopping tau..

Adam Hawa - btol tu....cuci mata pun boleh hilangkan stress gk kn..

Linda - bagus nyer..ini la contoh yg btol klu suka shopping...rancang perbelanjaan dgn btol...hehe...utamakan keperluan dulu,,bru kemahuan..

shahrazali said...

hannKASIM - btol tu...buat somethng yg kita suka mmg dpt hlangkan stress...

c'axoera - hahaha....sapa plak kaknam tu???x knl plak i..xpe la..komen yg baik2 pe ni..hehe..

C.M.A - lain org,,lain caranye kn....x kisah la gila atau x shopping...asalkan pandai rancang perbelanjaan..

~SaL IjOu~ said...

haha, betul tu..bukan senang nak stop gila shopping~ ;p

kdg2 ada satu peristiwa yg langsung kita x jangka terjadi dlm hidup..org kata, expect the unexpected,kan..bagaikan satu peristiwa di mana sy dah terhantuk baru nak terngadah..big lesson in my life~

shahrazali said...

SaLljOu - alaaa....x cerita jgk apa jadi...hehe..xpe la..asalkan dah dpt pengajaran kn..

~SaL IjOu~ said...

hehe..panjang ceritanya..kalo dipendekkan x best pula.ya,asalkan da dpt pengajarannya~ ;)

ILA HonEyBuNNy said...

seronok shopping neh...apa kita nak kita boleh beli..hahah

semakin byk gaji semakin sakan bershopping...kekkeke

shahrazali said...

SaLljOu - klu nk cite panjang buat entri la pasal tu...hehe...buat entri feedback dr entri sy ni..

Ila HonEyBuNNy - gaji dh makin byk,,lg byk la shopping kn...xpe,,asalkan pandai rancang perbelanjaan..

CekbOlat-bOlat said...

==" takley tahan napsuu.. arghhh se-TAFF mana pun seorg prmpuan itu msti xley lri sifat shopping .. eherherher

betul ! xnk pkai pkaian yg sama.. malu XD #FAKTA

EZAN IDMA said...

hahah nt kawen dot wife yg suka shopping dh leh handle ni

shahrazali said...

cik bolat-bolat - shopping kperluan xpe kan....jgn sampai gila shopping sgt..hehe...malu kn klu pkai baju sama...lebih2 lg tersama plak dgn MUSUH kita..hehe..

shahrazali said...

EZAN IDMA - wife sendiri,,,cmne pun keena handle gk kn...hehe..

Juliet_iRa~" said...

hee...prinsip sy..xkan mnta duit org kalau ada duit sendiri..

tp kalau dia y nak belikan..xpe la kan..:D

shahrazali said...

juliet ira - bagus la cmtu......senang hati bf awk ye...hehehe....

alyn adnan said...

sebab pompuan pantang tengk benda cantik/menarik walaupun kat umah tu dah setinggi gunung barang2 y belum di pakai.:). p2 last2 sume tak pakai sebab dah old fashion/ tak muat = ='

shahrazali said...

alyn adnan :
itu la yang dinamakan pembaziran kan...kan..kan...hehehe..

Anonymous said...

shopping bile perlu sesuatu..kalo x jalan2 cuci mata

Popular Posts ( All Time) ENTRI PALING BANYAK DIBACA