Click here OK!

Followers

Saturday, 10 March 2012

PENING KEPALA BACA BLOG

 Aku baru lepas blogwalking tadi. Saja nak mencari entri-entri menarik untuk dibaca. Aku kan suka membaca dan mengomen. hehe. Dah lepas selongkar bloglist aku, aku terjah la blog-blog lain yang aku rasa aku first time masuk. Tapi ada la satu dua blog tu aku jadi pening masa baca. Bukan sebab entri tak menarik, tapi disebabkan penggunaan bahasa dan perkataan yang mereka gunakan kadang-kadang buat aku tak paham. hehehe. Kebanyakannya blog adik-adik la. Blog-blog mereka yang masih bersekolah. Cerita mereka menarik, tapi aku jadi susah nak membacanya sebab singkatan dan ejaan yang digunakan buat aku jadi tak paham.

Mungkin ini la bahasa budak-budak sekarang kan. Macam aku masa budak-budak dulu selalu jek gunakan singkatan, tapi tak la sehebat budak-budak zaman sekarang. hehehe. Terasa tua dan kolot pula aku sebab tak paham penulisan mereka kat blog. hahaha. Rilek la. Baru 25 kot. 

Di antara mereka, aku sangat kagum kepada adik-adik yang buat entri dalam bahasa inggeris. Keep it up ok. Jadikan penulisan blog sebagai latihan dalam berbahasa inggeris sebab ianya amat penting bila adik-adik melangkah ke IPTA atau IPTS nanti. Kalau power dalam English, insyaAllah senang paham pelajaran dan senang nak buat assignment nanti.

Ini bukan kritikan ye. Ini luahan hati pembaca blog jek. hahaha. Jangan pula ada yang salah paham dan terasa hati. Kalau ada, minta maaf ok. Bukan aku nak salahkan sesiapa, tapi sekadar memberi pendapat. Ini semua pun ingatan untuk diri aku sendiri. Masa mula-mula aku berblogging pun aku selalu buat singkatan perkataan mcm taip mesej, tapi sekarang dah kurang la. Iz la yang nasihat aku supaya jangan guna banyak singkatan, nanti orang susah nak baca. Memang betul la kan??

Ok.. Assalamualaikum dan selamat berblogging...................
  

Malam ni sambung
 
 



17 comments:

محمد شهريل القنيطري said...

ala..blh x kalo aku tulis dalam bahasa arab??hehe,

LubLy said...

br0..lebly ske gune sh0rtform gak..
tp mesti br0 faham kan kan kan..:p

lebly mmg salute bdk-bdk yg pandai english communication..g00d..keep it g0od w0rk!

LiNda said...

haah..memang pening bace yg suke gune bahase pelik2 nih. dulu mule2 aku pun gune gak bahasa singkatan ni, pastu dah kene tegur terus insaf..hehe

aniswany said...

diorg rasa hebat lettew eja pelik2 cmtuew...haha

nur_za said...

ehem2..tak terasa pun..hehe
betul2..kalu nak tulis blog..tulis baku..senang orang nak paham..bukan semua peringkat umur kita jekan...eh..x..kamu lagi tua.lalala

AdaM Hawa said...

kadang2 smpi ulang baca dua.. tiga kali nk bg phm..

Suara Hati said...

termasuk bbelog saya ker? hekhekhek..:)

O CIKTEDDY said...

budak2 la katakan..huhu

cett,cik bajet dh dewasa.haha

CiK FizA said...

saya tak terasa sebab saya memang tak guna bahasa singkatan nie. kan kan kan?? :DD

inche hlovate said...

betul2..kadang-kadang tu tak faham lgsung apa yg diaorg shortform kan tu

MaYa MustWany said...

aah,tadi pun baru g. ada yang background gerak2 kelip laju2..memang teruz sakit kpla kanan mas..fuhh

de la yang soft tenang,alih2 ayat lak.. aq,pwot,ite,plk,th..hahaha

BENA said...

tegur menegur tu kan bagus :)

tq kerana masuk blog bena . heee :)

EmpayarUtama said...

Hahah tu belum masuk belog rojak aku lagi tu ^_^

shahrazali said...

dalca - klu ko tulis bahasa arab,,mmg aku tak baca la...haha...aku arab fail..

lubly - paham jek...cuma kdg2 kena tgok 2 kali ayat tu bru paham..hehe..

linda - bagus la dah insaf linda..hehe..aku skrg bukan x guna lnsung..tp sikit2 la..utk penulisan blog sebolehnya bahasa penuh..cuma dlm komen2 guna byk singkatan je la..

aniswany - haha....awk pun hebat gak pe komen guna bahasa diorg..

nur-za - xyah nak baku sangat pun xpe sbnrnya kan...asalkan org bole paham apa yg kita nak sampaikan..

adam hawa - sama la kita..

suara hati - blog awk ok lg..hehe..

cik teddy - haha.....cik teddy mmg budak2 lg....adik abg..hehe..

cik fiza - ada jek bahasa singkatan sket2 sy tengok..hehe...sket2 xpe la..asalkan org lain paham..

maya mustwany - haha...comel la tu kan guna perkataan2 cmtu...

bena - bagus la bg yg sudi mendapat teguran....tq gk sudi masuk blog shah..

empayar utama - blog rojak xpe...sedap ape rojak....hahaha...

nik rosmawati said...

yea la.susah jugak nak faham bahasa budak2 zaman skarang. lagi2 akak yg dah tua ni :)..hehe

Domu-kon said...

memang penim gak baca kalau di short form sangat..kekdang rasa nak jerut anak itiik jer..hehehehe

shahrazali said...

nik rosmawati - tua ker???x nmpk tua pun...hehe...sesama diorg paham la kot ayat2 singkatan tu..

Domu-kun - laaaaa...kesian anak itik plak yg kena jerut...haha..

Popular Posts ( All Time) ENTRI PALING BANYAK DIBACA