Click here OK!

Followers

Monday, 21 November 2011

Kenapa 45 minit ?????

Semua orang tahu perlawanan bola sepak dimainkan selama 45 minit untuk separuh masa. Tapi kenapa????? Ini saya ambil dari fb kawan.

Info bola sepak! Kenapa masa perlawanan bolasepak adalah 45 minit, dan bukannya 30 minit ataupun 1 jam (untuk separuh masa)? Saintis sukan dan pemain-pemain veteran juga tidak dapat memberikan jawapan yang tepat. Di dalam kemusykilan tersebut, ada seseorang yang memberikan jawapan yang boleh diterima. 

Dia menjawab...."Sebab mengapa bolasepak dimainkan dalam 45 minit ialah... Terdapat 2 pasukan didalam setiap perlawanan dan ada 11 orang pemain disetiap pasukan. Setiap pemain mempunyai "2 biji bola" dan membawanya setiap masa semasa bermain didalam padang. Jadi, jumlah kesemua bola untuk kedua-dua pasukan ialah 44 biji bola. Terdapat sebiji bolasepak yang digunakan didalam perlawanan. Oleh itu, jumlah keseluruhan ialah 45 biji bola di atas padang, sama dengan jumlah masa 45 minit. Persoalan terjawab !!! 

Lepas itu ada lagi persoalan timbul, "Tetapi, kadang-kadang ada masa tambahan selama 2 minit. Macamana pula??".. Jawapan kepada persoalan "itu adalah bola referee"


Adakah anda paham dengan jawapan kepada persoalan ini???
Fikir-fikirkan. Untuk pembaca perempuan, minta pendapat orang lelaki jika tidak paham..
hehehe.....

4 comments:

Anonymous said...

hahaha,,,byk la kau! =D

Lai Qma said...

ngeehee..mmg ta pham :P

shahrazali said...

hehheh....sorang x paham,, sorang dah paham....hehe..

mimi said...

hahahahakz!bangang

Popular Posts ( All Time) ENTRI PALING BANYAK DIBACA