Click here OK!

Followers

Saturday, 12 May 2012

KISAH DITAHAN DIBALAI POLIS

Kehidupan di sekolah memang beri kita banyak pengalaman manis. Kan?? Kan?? Tapi dalam manis pengalaman, mesti ada pengalaman pahit dan hitam kan?? Disini aku nak berkongsi pengalaman hitam dalam hidup aku masa sekolah menengah.  

Entri kali ni agak panjang. Thanks banyak-banyak kepada yang sudi baca ok. 


Tingkatan 4 aku berpindah dari SMK Dato' Penggawa Barat ke SM Teknik Johor Bahru. Pindah sebab aku dapat tawaran ke sana dan ingin cari pengalaman di tempat baru. Dalam entri Bila Aku Menangis, aku ada cerita yang aku menangis kan masa mak aku datang jumpa aku kat balai polis JB central. Masa tu aku kena tahan kat balai polis dari senja sampai ke pagi buta. Sebab kena tahan??? 


Kejadian ni berlaku masa aku tingkatan 4 la. Aku bukanlah nak kata aku ni jahat, tapi cuma nakal sikit la. Biasa la budak-budak baru nak naik masa tu kan. Masa tu tahun 2003, era Skin Head sedang berleluasa. Ada member aku sorang ni memang skin head habis la. Bila aku berkawan dengan dia, aku pun rasa diri aku ni kuat dan berpengaruh. Kitorang memang berkawan baik sebab 1 dorm. Budak-budak macam kitorang ni bila selalu fikir diri ni kuat, memang asyik nak buli orang jek. Bila ada jek budak yang kitorang tak puas hati, mesti budak tu kitorang tarik masuk dorm, then bagi nasihat (pukul la maksudnya). 


Dipendekkan cerita, ada sorang member aku ni tak puas hati dengan seorang budak ni. Aku bagi nama Jebon (rekaan). So, dia pun beritahu geng-geng kitorang yang dia nak tarik Jebon. Disebabkan permintaan member, kitorang pun makbulkan. hehehe. Sebab-sebab tak puas hati, aku tak berapa nak ingat. Aku join juga sebab member-member semua join. Walaupun sebenarnya Jebon ni takde bagi masalah pun kat aku. Jebon ni memang annoying dan bajet bagus sangat. Itu la yang aku tahu.


Kejadian berlaku pada hari jumaat petang lepas solat jumaat. Baru buat pahala, nak buat dosa. hehehe. Lepas solat jumaat, kitorang dah kumpul ramai-ramai kat dorm member aku kat tingkat bawah. Lepas tu panggil la mangsa tu ke bilik. Bila dia masuk jek, kitorang terus kunci pintu dan kepung dia. Maka bermula la conversation yang rancak mengenai kesalahan dan perbuatan dia yang membuatkan orang menyampah. Jebon ni plak jenis yang melawan cakap. Ada jek jawapan dia nak bela diri. Lagi la buat kitorang menyampah kan. Selepas dalam 10 minit bercakap, kata-kata bukan ubatnya lagi, maka berjalan la tangan dan kaki masing-masing menunjukkan skill dan jurus-jurus tak bertauliah. Jebon tidak melawan sebab dia dah mula takut dan berserah. Dia hanya berdaya mempertahankan diri dengan berpeluk tubuh. Aku pun turut serta la mengeluarkan jurus-jurus yang tak berapa nak jadi. Dengan muka nak nangis, dia hanya berteriak "Sakit la woi....sakit la woi...". Kalau dia tak beritahu pun kitorang tau dah. 


Aku tak ingat berapa lama aksi pukul-memukul tu. Yang pastinya, Jebon tu dah menangis kesakitan terbaring kat lantai. Kitorang pun blah la ke dorm masing-masing sebab tugas dah selesai. Lepas tu, petang-petang sikit, aku jenguk-jenguk juga Jebon tu kat dorm dia sebab nak tahu condition dia macamana. Mana la tahu teruk sangat kan walaupun aku tahu memang teruk. huhu. Aku selak baju dia, nahhhhhh. Memang banyak gila lebam-lebam kat badan. Macam-macam kaler ada. Memang kitorang attack badan jek, muka tak boleh cuit. Itu adalah rules pukul orang. Kalu cuit muka, nanti senang kantoi. Masa tu dah rasa cuak jugak la. Masa tu mula la nak cakap baik-baik dengan Jebon tu. Tapi dia diam jek. Kitorang suruh dia jangan report apa-apa. Dia pun cakap memang dia banyak buat salah dan takkan report sebab dia nak tanggung sendiri. Kononnya. 


..................................................................................................................

Tengah malam tu tiba-tiba member-member aku kena panggil dengan warden asrama. Aku goyang dah masa tu. Seorang demi seorang dipanggil menghadap warden termasuk aku. Jumlah yang dipanggil tengah malam tu 12 orang termasuk aku. Jumlah sebenar adalah 17 orang, tapi 5 orang lagi pergi perkhemahan pengakap masa petang tu lepas aksi pukul-memukul mangsa. Dengan berat hati, aku dan kawan-kawan meneruskan langkah ke bilik warden. Aku tak salahkan siapa-siapa nama aku kena 'petik' sebab aku rasa buat salah ramai-ramai, biarlah tanggung ramai-ramai.


Nampaknya Jebon dah buat report kat warden asrama dan tunjukkan the color of his body. Kitorang beratur dan warden aku tanya seorang demi seorang samada kitorang mengaku atau tidak pukul Jebon tu. Membe yang beratur depan aku ditanya " Kamu ada pukul dia??". Member aku menjawab " Tak cikgu, saya takde pukul, saya tolak-tolak jek. ", dengan sepantas kilat PANGGGG !!!!!!, 1 pelempang dari warden melekat di muka member aku. Aku terkebil-kebil kat belakang dia. Bila sampai giliran aku, warden aku tanya, " Kamu ada pukul dia??", dengan pantas aku menjawab, " Ya cikgu, saya mengaku saya pukul dia ". Saat tu aku redha jek menunggu tangan dia, tapi warden terus suruh aku ke tepi untuk tanya setetusnya. Lega rasanya. Moral of the story : Kalau dah rasa diri bersalah, baik mengaku cepat-cepat. hehe. 

Selepas tu kitorang terpaksa la dengar ceramah bebas dari warden-warden kitorang. Panas juga la telinga kan. Tapi dengar juga la sebab dah buat salah kan. Lepas ceramah tu, warden suruh kitorang berkumpul kat luar bilik dan duduk atas jalan tar tu. Masa tu kitorang dah mula berbincang nasib masing-masing. Ada yang rasa kena buang sekolah, ada yang dah pilih nak pindah sekolah mana. Ada yang risau gila parents tau. Warden-warden berbincang kat dalam bilik diorang. Then, lepas beberapa minit, dia suruh kitorang balik ke dorm masing-masing. Malam tu memang aku susah nak tidur. Asyik memikirkan apa yang bakal terjadi. Tapi tidur jugak lah dah lama-lama. 

................................................................................................................................

Esoknya kitorang ada program hujung minggu kat dewan sekolah. Aku tak ingat plak program apa, tapi kitorang semua wajib hadir la. Pagi-pagi tu dah nampak Jebon sedang menggatal dengan budak-budak perempuan. Semalam muka macam sakit sangat, tapi pagi tu muka macam biasa jek. Masa program tu, kitorang tak nampak lansung kelibat Jebon. Then, masa kitorang dah balik dari program tu, kitorang nampak Jebon bersama family dia dan beberapa anggota polis. Aku dah takut dah masa tu. Cepat-cepat aku balik dorm. Patutla dia takde masa program tu, rupa-rupanya keluarga dia ambil dia dari sekolah untuk buat laporan polis. Masa tu aku nampak tangan dia berbalut dan bergantung kat leher. Mak dia la yang beriya buat laporan polis sebab laporan doktor ada beritahu Jebon patah tangan dan retak tulang rusuk. Yang aku tak boleh terima, mak dia cakap doktor kata Jebon tu disyaki mandul. hadooiiiiiii... Aku pun tak pasti apa yang mak Jebon tu hebohkan betul ke tidak. Nampak macam saja buat cerita jek.

 Lepas program tu, aku memang duduk dalam dorm jek. Aku dah takut sebab nampak polis pun ada sekali dengan keluarga Jebon. Dengan tiba-tiba ada sorang budak dorm aku kecoh dia nampak ada trak polis kat depan bilik warden. Aku semakin takut. Aku capai tuala nak gi mandi. Lepas jek mandi, aku dengar 1 pengumuman dibuat dengan suara yang amat marah dari warden aku. " Perhatian nama-nama disebutkan, sila datang ke bilik warden sekarang juga". Nama-nama kitorang la tu. Masa tu aku rasa macam nak lari, tapi nak pergi mana kan. Nak tak nak kitorang pergi la juga ke sana. Bila dah cukup 12 orang tu, kitorang disuruh beratur pegang bahu orang depan dan naik trak polis tu. nasib baik diorang tak gari tangan kitorang. kalau tak, memang aku rasa diri ni penjenayah or pendatang haram. 


Masa tu punya la ramai budak-budak tengok kitorang. Aku rasa hampir 1 asrama tu keluar dari dalam dorm diorang termasuk pelajar perempuan semata-mata nak tengok apa jadi. Yang dari dalam surau pun semua keluar sebab nak tengok kitorang. Masa tu dah nak masuk waktu Maghrib, tu yang ramai kat surau. Memang kitorang rasa segan dan malu yang teramat sangat masa tu. Habis jatuh saham sebab ramai perempuan tengok kitorang naik trak polis tu. Lepas semua masuk dalam trak tu, kitorang semua dibawa ke Balai Polis Central JB untuk siasatan lanjut. Sebelum aku pergi tu, aku ada pesan kat kawan aku supaya call family aku kalau aku tak balik malam ni. Lambat laun family aku tahu juga. Baik beritahu cepat-cepat kan. 


Sampai balai, kitorang disuruh mencangkung jek sementara menunggu dipanggil untuk 'ditemuduga' oleh pakcik-pakcik polis. Ada seorang polis veteran tu cakap dengan kitorang, " Kalau ikutkan hati, aku malas nak layan kes-kes budak sekolah macam korang ni. Disebabkan mak budak tu beriya buat laporan polis suruh ambil tindakan, pihak polis terpaksa buat juga la. Korang bagi kerjasama, cepat habis, cepat aku bebaskan korang". Polis-polis semua sempoi jek. Lepas tu kitorang dipanggil berdua-dua untuk diambil keterangan. Kitorang semua mengaku jek kitorang salah. Lama juga proses nya. Hampir pukul 3 pagi barulah kitorang dilepaskan. Tak kan nak sumbat budak sekolah masuk lokap kan. Dah la ramai. Buat penuh lokap jek. Lagipun kitorang dijamin oleh pengetua yang ikut sekali kitorang ke balai tu. Seorang nilai jaminan RM2000, kalau 17 orang, kira la sendiri. Tapi aku rasa, pengetua tak bayar lagi semua tu. Cuma dia jamin kat polis kitorang takkan buat salah lagi dalam masa terdekat tu la. Nilai jaminan tu yang RM2000. Mungkin kalau kitorang buat salah lagi, baru kena bayar kot. Agaknya la.


Selesai diambil keterangan, kitorang disuruh salam dan minta maaf dengan mangsa iaitu Jebon. Dengan mak ayah dia pun polis suruh minta maaf. Tapi hanya ayah dia jek yang balas salam kitorang. Mak dia hanya berpaling muka tak nak tengok kitorang. Biasa la tu. Siapa yang tak marah kalau anak mereka kena pukul kan. Bapak dia jek yang tenang sket salam dengan kitorang.

Keluar jek dari balai polis tu, aku nampak family aku dah tunggu kat luar balai. Mak aku dah menangis dah bila nampak aku. Aku yang dari tadi cuma berperasaan bengang, malu dan segan, tiba-tiba sedih gila tengok mak aku menangis dan aku pun turut menangis bersama mak aku. Masa ni teruk gila menangis sebab aku malu dengan mak abah aku.Masa tu bapak aku (arwah) tenang jek sambil berbual dengan pengetua. Masa tu pengetua cover aku. Dia cakap " Budak ni baik sebenarnya, tapi dia terikut-ikut perangai kawan-kawan dia". Cayalah pengetuaku. Lepas tu pengetua suruh family aku jangan risau dan suruh diorang balik dahulu. Aku dan kawan-kawan kena balik ke asrama. Kitorang naik 3 kereta. Kereta pengetua dan 2 kereta warden. Pengetua aku pun paham situasi sebab dia lelaki juga kan.


Pengetua kitorang sangat sempoi orangnya. Walaupun kitorang 'menaikkan' nama sekolah, kitorang tetap dilayan seperti biasa. Masa on the way balik tu, pengetua bawak kitorang pergi makan dulu kat kedai. Siap dia belanja lagi. Dia pun tahu yang last kitorang makan masa tengahari tu. Masa tu memang kitorang tengah lapar, tapi mana nak cari makan kan. Pengetua dan warden duduk lain meja dengan kitorang. Yang lawaknya, masa kat kedai makan tu kitorang order makanan tak nak kalah. Masing-masing order ikut citarasa sendiri. hehehe. Ada yang nak Nasi Goreng Patayya, Kampung, Cina, Kuew Teow, dan macam2 lagi la. Dah la tak bawak duit, muka macam lansung tak bersalah walaupun kitorang dah buat salah. Then, warden aku bersuara, " Buatkan diorang 12 Mee Goreng, 12 teh o ais". Lepas tu semua terdiam. Pengetua aku senyum jek. 

Gambar : Semua dari Google. 

Habis dah cerita serba ringkas walaupun aku rasa panjang entri ni. Ini semua dulu-dulu punya cerita. Sekarang dah besar panjang. Dah lebih baik dan matang. Terima kasih banyak-banyak kepada pembaca setia blog ini yang sudi baca. Sila berikan pendapat dan pandangan berkenaan entri ni...

Ada soalan ni...(saja nak test korang baca penuh ke tak..hehe)
1) tahun berapakah kejadian ini berlaku??
2) berapa ramai naik trak polis termasuk aku??
3) hukuman apa yang aku dapat hasil kejayaan 'menaikkan nama sekolah??


Kalau sudi jawab la sekali...hehehe..
Ok, assalamualaikum dan selamat berblogging...........................












23 comments:

~Sweet Honesty~ said...

HAHA.. bab order tuv tak bleh blahh
ni nk jwb..
1-2003
2-17 org
3-upahnye dpt mkn freee..hihihihi

~Sweet Honesty~ said...

eyhh silap2..12 org..hihih

Badrina Ibtisam said...

1) Tahun 2003
2) 12 orang.
3) Yg ni... Um, tknak jwb soalan ni. Hehehe

Bro, sy dah habis baca entri ni!! Sporting gile polis & pngetua tu. Hihihih

aniswany said...

eh baca abis tauu..ni mesti pena msuk TV dulu kan pasal kes buli.ish3

taun 2003 tu anis form3..huhu

dh insaf ke belom ni ? hikhik

O CIKTEDDY said...

ouh pndai ek buli org abg shah ni..nsib baik la abg shah ngaku kan..bagus2!

taon 2003.
17 org.
hkuman ape eh?rasenya xde teruk kot..abg shah kena ikat jamin kan?dh mls nak scroll atas balek..hehe

shahrazali said...

sweet honesty :
semua dah lapar kn..hehehe..order muka x bersalah..





badrina ibtisam :
thanks......diorg mmg sporting..hehe...





aniswany :
masuk tv x la...masuk surat khabar jek..anis muda setahun la dari shah ek..skrg dah x buat dah semua tu...hehehe..






o cik teddy :
dah wat salah,,ngaku je la....zaman sekolah mmg nakal kn..

shahrazali said...

sweety n badrina jwb btul tp utk soalan 1 dan 2 je la...hehe..

cik teddy jawab btul utk soalan 1 jek..

soalan 3 semua salah...

Cik Farhana said...

Sedeyh bca story nih..hee..tp kedegilan tuh la yg m'bawa kta kpd kematangan sbnr'y kan..

nk jawab,

1. 2003
2. 12 org (abistuh yg 5org lg tuh kre slamat la ye?not fair not fair! :p)
3. Hukuman Malu?? hehe..

Degil shah m'bawa kejayaan! Yang tuh sbnr'y main point utk p'ceritaan kesah nih..Degil xbermaksud org tuh xbermaruah, and xsemua org degil tuh xberhak utk b'jaya~u've proved it,,Proud of u!!
Terharu weyh..heheh

tp cta nih mcm tergantung lah, serious xpuas ati ngan 5org yg t'lepas tuh. isshhh :p

p/s: suruh la c jebon tuh bca kesah nih haha

alyn adnan said...

ambooiii ganasnye... teringat plak kisah taun lepas.. hehe..
ermmm tahun 2003 (form4 kod), 12 orang.. ade yg g kem pengakap, makan free.... :D

Cik Puan Muda Umi said...

2003
12org
hukuman dia,ehem takde hukuman..wahahaha..btol kan?

kesian budak tu,kena panggil jebon..haha

shahrazali said...

cik farhana :
btul tu...setiap pengalaman menjadikan kita lebih matang..cite ni mmg ada sambungan nnti...hehe..





alyn adnan :
kisah ape tu???cite sket...wat la entri..hehe..





cik puan muda umi :
nama rekaan jek tu...hahaha...nama dia dirahsiakan..

shahrazali said...

farhana, alyn, dan umi jawab betul untuk soalan 1 dan 2....tp no 3 semua salah....



sebab mmg xde mention pun lg apa hukumannya...hehe...bersambung next entri...

Cik Farhana said...

jwpn no.3 tuh: hukuman ofcosz la kna tahan kt balai polis..adtooyai

shahrazali said...

cik farhana :
bukan2....itu akibat jek..hehe..hukuman akan diberitahu next entri..hehe..

J.Syazwana said...

1. 2003
2. 12 orang.
3. tiada dalam cerpen di atas. hahahaha :P


weh tapi best jugak buat dajal tem sekolah dulu kan. bila dah tue2 ni ingat balik senyum sorang2 jek. hehehe

Domu-kon said...

AHJUHHSII!!!
waahhh..nakalnya kamu.. even jebon tu..misz domu baca pun..ase nak lempang bertubi2 kat muka dia.. tapi mana ley pukul dia..

hehehe..tapi pengalamn mndewasakan kamu.. hehehe

shahrazali said...

j.syazwana :
betul la tu...no 3 mmg xde pun..hehe
klu jumpa geng2 tu, msti kuar pnya cite ni..pastu semua ketawa jek..





domu-kon :
betul tu...pengalaman menjadi pengajaran.....dulu mmg ramai yg geram ngn Jebon tu...klu tgok muka dia pun mcm nk lempang2..hahaha..

CekbOlat-bOlat said...

1. form 4 !
2. 12 org naik trak,5 lgi terlepas sbb pgi kem pngakap..
3. masuk lokap,mkn mee goreng same dgn yg lain dan kene gosok stokin pengetua stiap hjung mggu.. KAN ? harharhar XD]

itula klau baran tak hengat dunia.. :)

shahrazali said...

cekbolat-bolat :
1 salah,2 betul, 3 x tepat...hehe...mne de masuk lokap cek bolat....mandai jek..hehe..xde bgtau lg pun hukuman tu..

kocix! said...

hahha untunglaa dapat mengharumkan name sekolah..

:D

shahrazali said...

kocix :
untung la sangat...hahaha....

AdaM Hawa said...

macam-macam ragam masa sekolah jangan cite la.. kan.. tapi itulah yang mematangkan kita.. tau fikir mane elok baik tak.. kalau x buat silap.. kite pun tak tau.. hehehe

shahrazali said...

adam hawa :
betul tu.....
sejarah mengajar kita menjadi lebih dewasa..(cam lagu)

Popular Posts ( All Time) ENTRI PALING BANYAK DIBACA