Click here OK!

Followers

Wednesday, 20 June 2012

MOHON SEBARKAN!!

PENTING DAN HARUS DIBACA!


Pada Hari Minggu yang lalu Satu Keluarga bersiar² dengan membawa beberapa minuman tin. Pada hari Isnin, dua anggota keluarga dimasukkan ke hospital dan ditempatkan di 'Bilik Intensive Care Unit.'
...
Dia meninggal pada hari Rabu. Hasil autopsi menyimpulkan ia terkena Leptospirosis. Virus ini terlekat pada tin minuman yang diminumnya, tanpa menggunakan gelas/cawan. Hasil test menunjukkan tin tersebut telah terkena (dijangkiti) urin tikus yang sudah mengering yg mengandung leptospira.

kita dinasihatkan agar membilas secara rata bahagian atas semua tin minuman sebelum meminumnya. Kebiasaanya tin² minuman ini disimpan dalam gudang dan terus dihantarkan ke kedai² runcit, tanpa dibersihkan.

Sebuah penelitian menunjukkan bahawa bahagian atas semua minuman tin lebih tercemar jika dibandingkan dengan tandas awam (penuh kuman dan bakteria.)

Jadi, bersihkan tin minuman terlebih dahulu dengan air sebelum memasukkannya ke mulut untuk menghindari segala jenis kecelakaan.


SHARE & SEBARKAN!
 
SUMBER
Ok, assalamualaikum dan selamat berblogging..... Lama aku tak update. Sibuk sangat dengan assignment. huhuhu. Final year student la katakan. Malam ni aku nak blogwalking blog pilihan dan blog pembaca setia aku. Tunggu !!! 

19 comments:

~Sweet Honesty~ said...

eee..btl ke ne?? harus cuci ne lepas nee... serammm..

nur_za said...

exam ke..patut lah ..gud luck taw..

Cik Farhana said...

ehh baru nak wat entry nih smlm , tp xjadi .. heheh ~ terima kasih sudi b'kongsi .

Try ur best utk final year ! All Out !! huhu pasneh xdapt merasa lg suma tuh . :)

AdaM Hawa said...

kene pastikan kita cuci la sebelum minum.. adehhh.. seriau lak baca..

LiNda said...

bahayenye..thankz for info. Memang kalo bleh mnum air tin tuang dlm gelas la,.lebih selamat.

bznye kawan aku ni, ingtkan dah xmo berblogging da. huhu

Cik mama said...

Harusslaaa di basuh dulu, tapi kdg tu lupa.. tak pun takyahlaa nak minum air dlm tin, hehehehhe.

Good luck yerr Shah..!!! ^_~

LubLy said...

mmg jd amalan lebly..bsh dulu kalu nak minum..atau pki straw!

Domu-kon said...

masa misz domu jadi auditor..misz domu pergi buat stock take( kira stock) di kilang buat air (pepsi,twister etc)..
tapi seyes misz domu cakap.. takde tikus dan bersih...

tapi apa pun kena berjaga2..prevent is better than cure kan.. hehehehe

eiqa azra said...

bagus info nie.. :)
terima kasih kerana kongsikan ..

Putry said...

ishhhh kne jaga2 skng ni... ...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

oooohhh....


mujur aku mmg jenis yg x minum air dalam tin...

xpe.. at least aku tau.. bleh bgtau kat family yg suka minum air tin nie..

ஜ miss klanika ஜ said...

yuck ! astagha. pasni nak minum gak basuh lu tin tue

ஜ miss klanika ஜ said...

tapi . tin-tin tue sepatutnya bertutup dgn plastik dulu . lepas masuk dlm peti sejuk baru la jual satu-satu . slalunya dtg dlm 1 cartoon kn. si penjual tue ada la tue tak kena kt mana2 dlm menjualnya.

محمد شهريل القنيطري said...

fuhhh...mcm tu pon ada...selalunya aku tibai troz ja minum..thanks....

O CIKTEDDY said...

bahayanya..huish kire ok la cik x brape suka minum air tin.hehe
yes kena sebar .

alyn adnan said...

euw... xterfikir pun selama nie.. thanks for sharing..
Sharing is caring ;)

Cinta Misteri said...

Basuh dulu tin air, 50% slamat gunakn straw, 100% slamat jgn beli air tin - hìgh sugar content

Linda Wahed said...

owh ye ke..
Selama ni LA terus open and drink..
Nasib baik belum sampai ajal...

Putry said...

putry sllu bli air tin tapi tak trdikir ade gak tjdnye cm niii

Popular Posts ( All Time) ENTRI PALING BANYAK DIBACA