Click here OK!

Followers

Sunday, 24 March 2013

KEMBALI MENANAM ANGGUR


Hai, assalamualaikum semua. Aku kembali menanam anggur. Dengan kata lainnya, aku kembali menganggur, dan dengan kata yang lebih senang lagi, aku dah berhenti kerja. Hari rabu lepas aku datang ofis, then aku mintak resign terus. Tandatangan dokumen berhenti kerja, then secara rasminya aku berhenti kerja. 

Sebenarnya, minggu pertama lagi aku rasa nak berhenti. Sebab aku tak minat sangat dengan cara kerja company ni dan juga sikap team leader aku yang menyakitkan hati. Tapi aku tabahkan hati jugak sampai masuk minggu ke 3, dan ambik keputusan untuk berhenti kerja. Aku bukan main berhenti jek tau. Aku dah fikir betul-betul dan masak-masak sebelum aku buat keputusan nak berhenti kerja. 


Aku keje dengan company xxx, dan menjadi wakil kepada badan NGO XXX untuk mencari dan mengajak orang awam untuk menderma secara berterusan untuk disalurkan kepada badan NGO yang berkenaan. Jadi aku dan kumpulan akan dihantar ke suatu tempat, buat event XXX dan mencari seberapa ramai orang untuk diberi pendedahan tentang badan NGO berkenaan dan mengajak mereka untuk memberi sumbangan kepada badan NGO tersebut la. 

Kerja ni perlukan kepetahan dan gaya bercakap yang meyakinkan, dan juga kerajinan yang tinggi. Aku agak pandai bercakap, cuma gaya dan kerajinan jek yang aku kurang. hehehe. Kerja ini memerlukan keyakinan yang tinggi sebab akan berjumpa dengan bermacam-macam orang tak kira la siapa mereka. Kerja ini pun 100% outdoor. Cuma kalau dah jadi manager jek kerja kat ofis sahaja. Pendapatan memang lumayan kalau kerja keras. Kerja nampak macam bebas dan seronok, tapi aku tak dapat nak enjoy dengan kerja aku. Jadi aku rasa memang kerja ini tak bersesuaian dengan aku. Aku ambil keputusan untuk berhenti kerja. Walaupun aku sepatutnya kena dapatkan kerja baru sebelum aku berhenti. tapi aku rasa keputusan untuk berhenti adalah yang terbaik untuk aku ni. Aku tak nak membuang masa dan duit belanja aku untuk buat kerja yang aku tak minat, dan juga tak nak membuang masa mereka-mereka yang melatih aku. 

Aku cukup berterima kasih kepada Big Boss company xxx tu kerana memberi peluang pada aku untuk mencari pengalaman kerja walaupun sekejap. Selama 2 minggu lebih tu, banyak juga yang aku pelajari sebab hari-hari mereka melatih dan mengajar aku tentang cara kerja mereka. Aku dapat bertahan sampai minggu ke 3 ni pun sebab aku ada minat dengan seorang pekerja kat company tu. CIk 'S' nama dia. hehehe. Tapi dia selalu pergi roadtrip sana-sini. Bila jarang nampak dia, aku jadi tak bersemangat nak kerja. Aku minat kat dia sampaikan aku ada cipta puisi untuknya. Aku ada post dalam FB sebelum ni. Kat bawah ni puisinya.  Hehehe. 


kerana 'dia' ,
aku dah mula suka nak datang kerja,
sebab bila datang kerja,
ada peluang nak tatap muka 'dia',
hari ni 1 hari penuh bekerja dengan 'dia',
hati sangat berbunga-bunga,
setiap kali memandangnya,
hati rasa tenang, sejuk, happy tak terkata,
senyumannya, 
ketawanya, 
suaranya,
masih terbayang di minda,
kutujukan puisi cinta ikhlas untuk 'dia',
agar dia dapat rasa, 
meskipun dia tak baca.

>>>untuk cik 'S' yang berada disana.
>>>yang akan buat tidurku tak lena.

~perghhhjiwangkaratakumalamni~

Jadi sekarang, aku akan mula sibuk mencari kerja kembali. Harap-harap aku akan dapat kerja yang aku boleh buat dan minat dengan setulus hati. hehehe. Kawan-kawan, doakan aku dapat kerja yang baik dan bagus ye.

Ok, assalamualaikum dan selamat berblogging...............
---- Ada siapa-siapa pernah jumpa tak cincin macam ni kat kedai???????? Kalau ada, mintak tolong bagitau ye kat mana korang jumpa. Lama dah aku cari cincin ni.


5 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

semoga ko dapat kerja seperti minat ko okey :)

LiNda said...

aku mcm penah keje ni, tp wat utk MAKNA..komisen ok gak, tpxde life...

AdaM Hawa said...

moga di permudahkan mendapat perkerjaan.. sabar ya dik..

Juliet_iRa~" said...

kemain lg siap puisi :P

hee all the best!

MaYa MustWany said...

amboii siap bermadah gituee...

samalah kita, mas sebulan lebih..tepat birthday ari tuh,truz last..hantar email.tak tahu la burn or rm290 10hri..

gud luck k

Popular Posts ( All Time) ENTRI PALING BANYAK DIBACA