Click here OK!

Followers

Wednesday, 30 November 2011

APA YANG LELAKI NAK - pada kekasih lamanya


Ini adalah pendapat saya sendiri berdasarkan pengalaman.

APA YANG LELAKI NAK - pada kekasih lamanya


  1. Jangan contact selalu kalau dah tau lelaki tu dah ada kekasih lain. Kadang-kadang kekasih lama ni sengaja nak call or message masa lelaki tengah dating supaya lelaki tu bergaduh dengan kekasih baru.
  2. Beritahu secepat yang mungkin jika dah jumpa pengganti. Memang la hati lelaki tu akan terguris kalau dapat tau, tapi itu lebih baik dari masih mengharap kat kekasih lamanya. Ini juga akan mengelakkan lelaki tu kena marah dengan kekasih baru perempuan tu. Tiba-tiba lelaki tu contact, dia tengah dating dengan kekasih baru. Dah sah-sah kena maki sebab masih contact lagi walaupun dah putus. 
  3. Jangan ungkit kisah-kisah lama yang manis-manis sedangkan dia yang beriya sangat minta putus dulu atau dia yang buat hal dulu (curang ada lelaki lain). Masa minta putus dulu takda pun nak ingat kenangan-kenangan manis, yang dia ingat semua kesalahan lelaki tu.
  4. Jangan nak mengadu pasal kekasih baru kat lelaki tu. Dulu kata lelaki tu tak pernah memahami dia, tak menghargai dia, tak ambil tau masalah dia. Tapi bila dah ada kekasih baru, pada lelaki tu la dia nak mengadu macam-macam. 
  5. Pikir masak-masak kalau nak berbaik dengan lelaki tu. Pikirkan keadaan sekeliling dan keadaan lelaki tu. Lelaki juga ada perasaan ye. hehe.. Pikir bagaimana keadaan hubungan akan datang kalau berbaik semula. Semakin baik atau semakin buruk.
  6. Jangan ada ugut-mengugut atau sumpah menyumpah antara dua-dua pihak. Ini tidak, bila dah putus mula la tak puas hati, nak ugut untuk beritahu kekasih baru lelaki tu pasal macam-macam. Kalau tak pun menyumpah lelaki tu supaya tak kan dapat jodoh ke apa ke...Macam-macam...
  7. Jangan sombong dengan lelaki yang pernah jadi kekasih ni. Bila dah berjaya, mula la cakap "saya lebih berjaya tanpa awak". Tak pun cakap kekasih baru dia 10x lebih bagus daripada lelaki tu.. Padahal lelaki tu la tempat dia bergantung dulu.
  8. Jangan asyik salahkan lelaki je bila dah berjaya dalam hidup. Jangan cakap " sebab awak la dulu saya tak belajar tau, sekarang saya rajin jek", tak pun " sebab awak dulu la saya asyik gaduh dengan family saya tau, nasib baik sekarang kami dah rapat kembali".
  9. Jangan terlampau jual mahal kalau bila tiba masa lelaki tu dipertemukan kembali. Ataupun jangan terlalu mengada-ngada kalau satu masa nanti berbaik semula dan letakkan syarat macam-macam supaya dia setia dengan lelaki tu. 
 Bukan semua perempuan macam ini. Cuma ada segelintir jek. Apa yang saya tulis ini berdasarkan pengalaman saya sendiri dan juga pengalaman-pengalaman yang pernah diceritakan kepada saya. 

Tuesday, 29 November 2011

menjawab pertanyaan Edayu Nurdin

First time ni jawab soalan ditag dan tag orang.
Entri ni khas buat adik Edayu Nurdin
Ni abang shah dah jawab soalan-soalan yang telah di tag untuk abang 
 
 Mari singgah blog dia ramai-ramai..KLIK <SINI>
Adik Edayu pun singgah blog-blog yg sy tag tau......
 
bile dpt gaji pertama ape yng awk buat?
DULU PERNAH KERJA PART TIME,, GAJI PERTAMA BELANJA FAMILY MAKAN
Pmr dpt brape A?
PMR DULU DAPAT 4A 2B 2C (YE KOT, TAK INGAT LA PLAK
dah ade buah aty ke blum?
SEKARANG XDE. SEBELUM NI DAH 7 KALI ADA BUAH HATI
bgy awk,blog sye lawa ke tk?(kalau tk lawa,siap lah kau!,haha.kding2)
BLOG AWK X LAWA, TAPI COMEL SANGAT
cita-cita nk jdie ape?
USAHAWAN BERJAYA
bile time free ape awk bt?
KAROK, MAIN SNOOKER, TIDOOOO
web yng awk suke?(mcm fb,yahoo)
WEB BLOGGER-BLOGGER
tmpat yng pernh awk mlancong?
DALAM NEGARA JEK. LUAR NEGARA LOM PERNAH
impian??
MENJADI USAHAWAN BERJAYA. NAK ADA RESTORAN SENDIRI
 
 
dah berapa kali jatuh cinta ???
siapa idola hidup ??? dan kenapa ???
blogger kegemaran ???
 azam utama tahun baru ni ???
sebab selalu menangis ???
apa yang membuatkan awk ketawa besar ???
peristiwa paling memalukan dalam hidup ???
drama pilihan dalam masa terdekat ni ???
movie pilihan dalam masa terdekat ni ???
apa pandangan tentang semua entri blog saya ??? 
 
nak tag orang lain plak..
mimie_za 
syieda 
Lai Qma 
Are_Rull 
Mrs Lanun Darat 
Quiela 
Amy Liana 
Cik Nisa 
Nazrul Azat 
yanie yeap 
Mia Meymi 
C'axoera 
 
 
nama-nama ini adalah antara pembaca setia blog saya.. Terima kasih.  
Jangan lupa beritahu kalau ada bagi respon. Nak tau gak jawapan korang..hehheh..
 

Monday, 28 November 2011

Segmen PROMOTE BLOG 2012

First time join segmen. Nama segmen ni PROMOTE BLOG 2012. Aku telah di tag oleh mimie_za . Thanks cik mimie..hehe. Segmen ni dibuat oleh cik yuyu . Segmen ni bertujuan nak promote blogger-blogger baru.


Mari sertai Geng Blogger Malaysia
Photobucket


Sesiapa berminat nak join, boleh klik pada header di bawah ni dan akan terus ke entry segmen cik yuyu..

 

Geng-geng yang telah di tag......

APA YANG MEMBUATKAN LELAKI CARI PEREMPUAN(KEKASIH) LAIN


  1. Kekasih terlalu mengongkong - Selalu SANGAT tanya apa lelaki sedang buat, dekat mana, dengan siapa. Kadang-kadang itu yang membuatkan lelaki rimas dengan perangai perempuan. Pantang ada rasa curiga sikit, terus kata nak datang. Kalau sekarang ini, terus nak 3G. (Ini yang tahap melampau ye).
  2. Kekasih takut nak kenalkan lelaki dengan keluarganya - Bila ditanya bila nak kenalkan lelaki dengan keluarga, selalu bagi alasan tak bersedia atau takut nak beritahu keluarga pasal hubungan. Kalau macam tu lelaki senang nak tinggalkan perempuan tu.
  3. Kekasih terlalu sibuk dengan kawan-kawan - Ajak pergi mana-mana, bagi alasan dah janji dengan kawan, kena tepati janji. Then salahkan lelaki tak cakap awal-awal. Takkan sesama kita pun nak kena berjanji bagai kot. Contoh "Malam ni janji dengan saya tau kita pergi makan sama-sama". Ish3.. 
  4. Kekasih yang tak pandai jaga hati lelaki - Selalu berlagak depan kawan-kawan perempuan dia, selalu tunjuk yang dia boleh kawal boyfriend dia sesuka hati, dan selalu malukan lelaki depan orang ramai. Bila ada apa-apa masalah berlaku, mesti nak salahkan lelaki walaupun salah dia sendiri. Ayat famous "Ni semua berpunca dari awak la". Kalau ada perkara baik berlaku, ayat famousnya " Nasib baik saya ada sekali dengan awak".
  5. Kekasih yang cemburu melampau - Pantang tengok perempuan sikit dah marah-marah dan merajuk. Dah memang perempuan tu lalu depan kita, siap senyum lagi, takkan kita nak tunjuk muka masam kot. hehe. Perempuan tu pun tau kita dah ada girlfriend kat sebelah kan. Lagi satu kes cemburu dengan keluarga lelaki lebih-lebih lagi mak. Memang la lelaki akan lebihkan mak dari kekasih. Walaupun dah kahwin, lelaki tetap ada tanggungjawab untuk mak ayah dia. Kalau dengan mak pun nak cemburu, selamat tinggal je la.
  6. Kekasih yang merajuk melampau - Benda sekecik anak semut jek, tapi merajuk sebesar bapak gajah. Mana nak tahan kan. Ini yang jenis susah nak tolak ansur. Susah nak beralah. Dia saja yang betul. Merajuk sebesar bapak gajah yang macam seminggu tak nak jumpa, tak nak jawab call dan tak nak reply message. Paling series dia suruh kawan dia balas message lelaki tu. Tak takut ker lelaki tu couple dengan kawan sendiri kan. hehe. Then kalau dah berjaya pujuk, boleh pula ugut lelaki tu " Ini baru sikit tau, jangan sampai saya merajuk lagi teruk". Ish3..... Macam-macam..
  7. Kekasih yang suka banding-bandingkan lelaki - Lelaki pun macam perempuan juga tak suka dibandingkan. Ini yang jenis pantang nampak couple mewah dan bahgia sikit, mula la nak banding dengan dia dan lelaki tu. Dan lelaki pun tak suka kekasih selalu menyebut dan memuji nama lelaki lain depan dia. Lebih-lebih lagi budak kelas perempuan tu.
  8. Banyak lagi sebenarnya. hehe. Tanya la boyfriend anda sendiri. hehe.
Segala penulisan ini dari pengalaman sendiri dan orang sekeliling. Takde tiru mana-mana yek. hehe. Semua sikap ni lelaki pun ada juga, cuma kurang sikit la dari perempuan kan. hehe.
Selamat membaca.









Sunday, 27 November 2011

YEAHHH !!! DAPAT ANAK BUAH YANG KE 8

Salam Maal Hijrah buat semua umat Islam seluruh Malaysia dan seluruh dunia. Azam kali ni tak banyak berubah. Cuma nak jadi yang lebih berguna dan lebih baik dari masa-masa lepas. Jumaat lepas aku dapat berita tergempar daripada abang aku. Kakak aku yang no 2 dah selamat bersalin. Alhamdulillah......
Ni la 7 orang anak buah aku. Sekarang dah tambah lagi sorang menjadi 8 orang..yeahh..

Masa dapat berita ni aku punya la seronok dan bersyukur kakak aku selamat melahirkan anak kedua dia. Anak perempuan. Masuk ni dah 6 orang perempuan anak buah aku termasuk 2 lelaki. Jumlahnya 8 la kan. Sebelum-sebelum ni aku risau sangat sebab dia selalu keluar masuk hospital. Mana taknya, darah asyik naik jek. Tiap kali pergi klinik nak check, mesti darah naik, dan bila darah naik, terus doktor suruh duduk wad kat hospital untuk turunkan tekanan darah dia. 

Apa yang lebih merisaukan, doktor hantar plak dia ke Hospital Sultanah Aminah JB. Doktor mungkin akan paksa dia melahirkan anak sebab tekanan darah tinggi boleh membahayakan bayi dalam perut. Lepas tu doktor cakap plak risiko dua2, 50-50. Haaaaa!!! Terkejut 'beruk' aku masa dapat mesej tu daripada kakak aku. Dah la tak cukup hari lagi. Lebih kurang 2 minggu dari tarikh anggaran.

Tapi lepas dimasukkan ke hospital JB tu, alhamdulillah tekanan darah dia maintain jek dan doktor pun suruh dia duduk jek dalam wad menunggu masa nak bersalin. Tanggal 24/11/2012 aku dapat anak buah yang ke 8. Bertambah lagi sorang yang akan panggil aku pak usu. hehe. Selang dua hari jek daripada tarikh lahir kakak aku 26/11/2012. To my sister, selamat hari lahir dan selamat dapat baby baru. 

Aku tak sabar nak jumpa anak buah baru ni. Aku suka sangat kot dengan budak-budak. To baby, Pak usu sayang baby,,pak usu tak sabar nak ketemu baby..hehe (belum ada nama lagi).


Ni kakak baby tu. UMMI ZULAIKHA nama dia. Panggil ika. 
Aku dari semalam tolong fikir apa nama sedap untuk anak buah baru ni. Nama yang penuh makna dan boleh letak nama panggilan sesuai macam "ika" dari nama "zulaikha"
Mari tolong saya fikirkan nama baby girl baru ni..
Ada cadangan??????????????????

Friday, 25 November 2011

KISAH RUMAH SEWA AKU DIPECAH MASUK

Kisah ni berlaku masa aku belajar kat UiTM Sri Iskandar, Perak. Pertengahan part 6. Rumah sewa aku terletak kat Bandar Universiti dalam 5 kilometer dari Uitm. Aku menyewa bersama 5 orang kawan sekelas. 
Gambar Hiasan

Rumah aku masa tu tak ada la kena pecah betul-betul. Cuma kena masuk dengan orang luar la. Orang yang masuk tu buka pintu rumah guna kunci yang melekat kat pintu. Cara nak buka, masuk kan tangan ikut tingkap untuk capai kunci yang melekat kat tombol pintu, then bole buka. Memang kitorang sengaja tinggal kunci kat tombol tu sebab senang nak buka pintu kalau orang lain balik. Mana nak tahu kan jadi pula kejadian macam ni. 

Malam sebelum kejadian, aku tak tidur malam sebab siapkan assignment yang kena hantar keesokkan harinya. (biasa la buat lst minit). Pagi dalam pukul 10 kitorang pergi hantar assignment, tengahari lepas makan, balik rumah, nak tidur la kan. Tapi masa tu aku bukan tidur lagi kot, pengsan terus. hehehe.

Tidur, tidur, tidur, dan aku terjaga dalam pukul 640 petang. Lama betul tidur tu. Macam biasa la tangan meraba-raba mencari handphone. Mata pejam lagi tu. Bila tak jumpa-jumpa, baru buka mata cari dengan mata, tak jumpa-jumpa jugak. Aku terus kejut member aku yang tidur sebelah untuk tanya dia mana handphone aku. Dia pun tak tau sebab dia tidur jugak. Masa ni aku bertiga jek dalam rumah. 2 orang tidur kat ruang tamu termasuk aku, sorang tidur dalam bilik. 
Macam ni kot aku tido
Cari handphone tak jumpa-jumpa, aku dah risau dah. Aku tengok pintu rumah terbuka sikit. lagi la rasa risau. Setiap pelosok rumah aku cari tetap tak jumpa. Pinjam handphone member aku untuk call handphone aku, tak dapat dihubungi. Lepas tu terus keluar rumah pergi jumpa jiran sebelah yang kebetulan tengah bergosip kat luar rumah. Makcik tu cakap dia ada nampak sorang budak lelaki masuk rumah, keluar balik tergesa-gesa dengan helmet tak berbuka dan motor tak mati enjin. Detail betul makcik tu bagi. Tapi bagus la kan, dengan maklumat dari makcik tu dah sah la rumah aku kena masuk orang. Memang hati kering betul budak ni. Dah la buat 'kerja' siang hari. Masa tuan rumah ada kat rumah pula tu. Aku pun tidur 'mati' pula kan masa tu. Mana nak tahu kan benda macam ni nak jadi.

Aku terang kat makcik tu handphone aku hilang. Makcik tu kesian la kat aku. Dia tak tau pun budak lelaki tu nak curi barang. Dia ingat kawan-kawan kitorang yang datang. Tak apa la makcik, anda dimaafkan. 

Aku tak berhenti call handphone aku sampai ke malam. Pinjam handphone member aku untuk call awek aku yang pastinya risau aku tak contact2 dia dari tengahari sampai malam. Aku suruh dia jangan berhenti call handphone aku tu. Lepas tu start motor, terus pergi jumpa awek aku. (dengan tak mandinya. hehe). Dengan tiba-tiba no aku berjawab, ada sorang budak lelaki yang jawab. Dengan pantas aku suruh awek aku berlakon nak cari someone. aku suruh awek aku pancing lelaki tu dengan suara manja untuk nak berkenalan dengan lelaki tu. Aku topup handphone awek aku untuk lelaki tu dah dekat RM20. Geram jek kan. Dah la awek aku bergayut dengan lelaki lain yang pakai nombor aku. Cettttt...

Telinga panas jek dengar suara gatal lelaki tu, aku suruh awek aku ajak lelaki tu jumpa malam tu memandangkan aku tak sabar nak belasah orang. Tapi agak susah la sebab lelaki tu bagi alasan ada hal. Pancing punya pancing, lelaki tu setuju nak jumpa esoknya. Awek aku cakap kat dia, dia ada bagi pinjam handphone kat kawan dia, then handphone tu hilang. Lepas tu dia nak minta balik la handphone dan nombor kat lelaki tu sebab handphone dan nombor tu ada dengan lelaki tu. Lelaki tu setuju sebab dia cair kot dengan awek aku tu. cissss... Tapi dia kata dia ada sim card nombor tu jek, handphone dia tak ada. Aku dah pelik dah. Takpe2, asalkan dapat jumpa, boleh siasat lagi kan. Malam tu sekali lagi aku tak tidur malam. Mana nak tidur beb, hati tengah panas. Nasib baik tengah malam tu hujan. Sejuk sikit hati aku ni. Lepas hantar awek aku balik, aku balik rumah buat perancangan untuk hari esok dengan budak-budak rumah. 
Panas telinga beb

Pagi-pagi lagi aku dah pinjam kereta member, pergi ambil awek aku, then bertolak bersama 4 lagi member rumah aku. Kitorang pergi dua kereta. Plan nak jumpa kat area Batu Gajah. Kitorang cari tempat tertutup sikit dan senang nak sembunyi. Awek aku tunggu dalam kereta, parking sebelah kedai. Kitorang pecah dua group, sembunyi tapi masih nampak kereta tu lagi la. Lepas tu awek aku call lelaki tu suruh jumpa kat tempat parking kereta tu. Dengan panas tengahari, badan berpeluh, aku sabar menunggu kelibat lelaki yang nak datang. Tiba-tiba aku nampak dua orang budak lelaki menghampiri kereta tu dan terus masuk ke dalam. Tunggu dalam 10 saat, kitorang pun terus serbu mengejut kereta tu. 

Muka masing-masing terkejut beruk masa kitorang datang. Yang kelakarnya, aku datang-datang, buka pintu terus minta IC. Dah macam polis dah. hehe. Lepas tu aku minta handphone diorang. Sorang keluar 2 handphone. Tapi handphone aku tak ada. Aku tengok muka masing-masing muda belia lagi. Baru 16 tahun rupanya. Member aku nak belasah jek diorang, tapi aku kata sabar dulu. Lagipun dua2 budak lagi. Bila aku tanya, dia tak tau pape pasal handphone tu. Dia jumpa sim card tu jek kat rumah dia. Aku terus ajak budak dua orang tu pergi rumah diorang. Jumpa mak bapak diorang. Sampai sana (lebih kurang setengah jam perjalanan..jauh betul diorang ni berjalan semata-mata jumpa perempuan), budak tu nak berhenti jauh dari rumah sebab dia tak nak kecoh depan rumah. 

Aku turunkan dia, then dia jalan kaki balik rumah untuk tanya mak dia pasal handphone aku tu. Member dia aku tahan dulu sebagai tebusan. hehe. termasuk IC dan handphone diorang. Selang 15 minit, dia datang dengan mak dia. Siap bawak adik dia yang kecil pula. Kat tangan mak dia aku nampak handphone aku. Haaaaaa,, tu dia.. Mak dia sampai-sampai terus tanya handphone yang dia pegang ni siapa punya. Aku pun terus menyahut la tu aku punya. Makcik terus bagi kat aku dan minta maaf segala. Makcik tu tak tau handphone tu handphone curi. Makcik tu cerita suami dia balik rumah petang tadi bawak handphone yang dibeli dari sorang budak dengan harga cuma RM35. Hey,, aku beli handphone tu dulu RM700 la. Itu pun beli second dah harga macam tu. Masa dulu memang mahal handphone tu. Aku beli akhir tahun 2007 kalau tak silap. 
Ini la handphone aku yang kena curi tu.


Maknanya budak lelaki tu memang tak salah la. Dia tak tau pun sim card yang dia guna tu sim card handphone curi pada mulanya. Tapi kira bagus la, kalau tak, tak jumpa balik phone aku. Aku macam tak percaya aku dapat jumpa balik handphone kesayangan aku yang telah dibawa sejauh 40 kilometer dari rumah sewa aku. 

Lepas tu aku tanya la siapa yang jual dekat suami dia sebab budak tu la pencurinya. Makcik tu pun tak tahu siapa, cuma dia ada cakap mungkin budak-budak rumah flat kat situ yang jenis dah berhenti sekolah dan hisap dadah. Logik la tu kalau budak0budak macam tu jadi pencuri. Ada ker jual RM35. Buat malu aku jek. Aku pun malas nak panjang-panjang cerita sebab dah dapat bakik handphone aku. Makcik tu berkali-kali minta maaf sebab dia memang betul-betul tak tahu. Dia kata dia sekeluarga tak cuit lansung handphone aku. Ye la tu makcik. Kalau tak bercuit handphone tu, macamana pula contact dalam tu semua hilang, siap ada gambar-gambar diorang lagi. hahaha. Sempat juga diorang ambil gambar pakai handphone aku ye. Ish3...sabar je la.

Satu benda aku pelik kat pencuri tu. Dalam rumah tu ada dua laptop yang terpampang luas, dia tak curi pun. Handphone aku juga dia nak. Laptop aku taknak pula. Nasib baik juga dia tak curi. Kalau dia curi gak, memang tak kan jumpa la laptop kesayangan aku ni. Nampak sangat budak tu tak berani nak curi barang-barang besar dan lebih mahal. Asalkan lepas duit 'ubat' dia, kira ok la tu. 


Aku tak cari pun pencuri tu sebab malas nak panjang cerita. Nak buat police report pun tak jadi sebab dah jumpa dah pun handphone aku. Kitorang pun balik ke rumah sewa. Aku ucapkan terima kasih banyak-banyak kat member rumah aku yang menolong aku. Aku belanja makan kat kedai mamak jek. Nak belanja lebih, bajet dah lari dengan topup dan duit minyak kereta. hehe.

Sekarang handphone tu ada lagi aku simpan walaupun dah rosak. Kenangan dan pengalaman yang masih tersimpan.



TEST FUZZY MATH SENANG.....LEGA !!

Malam tadi ada test Fuzzy Math. Alhamdulillah senang jek jawab. Thanks to Siti Amnah yang banyak memberi tunjuk ajar. Mula test pukul 830 malam, pukul 900 malam dah siap jawab. Masa yang diberikan sampai 950 malam. Tapi aku tak keluar awal pun sebab nak tunggu kawan-kawan. Dalam pukul 930 malam baru ramai-ramai keluar. 

Lepas habis test, kitorang pergi lepak makan kat kedai mamak. Restoran Khalifah namanya. Tapi diorang panggil "kedai jali" sebab aku yang selalu ajak makan kat situ dulu. "jali" tu nama panggilan aku. Geng-geng perempuan panggil macam tu. Mimi, Fira, Amnah, Zati. 

Harap-harap dapat score full mark test 2 Fuzzy ni. Tinggi sikit carry mark. Lepas tu ada harapan la nak dapat A subjek Fuzzy ni. hehehe.

Dah lepas test mesti ada amik gambar. Dah aku pun duduk situ, memang join skali la. Aku suka gambar ni sebab aku nampak KURUS. hahaha. 

Dari kiri : Zati, Mimi, Aku, Fira, Amnah
 Diorang berempat ni la bestgirlfriends aku dekat Uitm Shah Alam ni. Memang la kan, dah sekelas. Fira tu sekelas dengan aku dah masuk 4 tahun lebih dari diploma lagi. Aku sayang korang. 

Budak-budak lelaki mana????? ada yang dah gerak, ada yang belum habis jawab, ada yang jadi tukang amik gambar, ada yang tak nak masuk sekali. hehe. Ni tengah tunggu geng-geng lain jawab test la ni. (lokasi: laman Najib FSKM)

Tuesday, 22 November 2011

Cinta tak jadi 2.5

Aku rasa semua orang ada pengalaman cinta tak jadi kan. Melainkan tak pernah rasa nak bercinta. Ada jek kan orang jenis macam tu. Yang aku maksudkan ni cinta antara lelaki dan perempuan ye. 
Cinta tak kesampaian

Aku ada kisah cinta tak jadi. Kenapa 2.5?????? 2.5 sebab kisah ini terjadi antara cinta kedua dan cinta ketiga. Ini bukan skandal ye, sebab kisah ni terjadi masa lepas putus dengan cinta kedua dan sebelum cinta ketiga. Kira masa ni aku single la. 

Masa ni aku kat matrikulasi. Nama dia "N", orang KL. Kos "N" sama dengan aku Sains Fizik, tapi lain kelas la. Aku tak ingat macamana aku boleh kenal "N", hehe. Aku rasa aku minta nombor telefon "N" dari seseorang yang kenal "N" kot. Aku jatuh cinta dengan "N" masa tu sebab muka dia comel, bentuk badan menarik, hehe. Ye la kan, nampak dengan mata, memang dari segi luaran je la aku nampak. Orangnya tak kenal dan sebab tu la aku nak berkenalan dengan "N".

Awal-awal mesej mesti la kena 'pancing' lebih kan. hehe. Ayat-ayat aku pula manis belaka, so "N" pun berminat berkawan dengan aku. Kitorang pun mesej la berhari-hari, call tiap-tiap malam (awal-awal kenal je la). Tapi aku je yang call. Dia nak call aku memang jarang-jarang la. Oleh kerana aku yang nak kan dia, aku la kena berusaha lebih kan. Biasa la tu lelaki yang berusaha lebih. 

Masa aku mula 'ngorat' "N" dah nak dekat-dekat bulan puasa. Jadi masa bulan puasa tu banyak juga la usaha yang aku tunjukkan pada "N". Aku selalu juga la belanja makan berbuka puasa dan call "N" untuk kejut "N" bangun sahur hari-hari. Diulang, aku kejut "N" bangun sahur HARI-HARI sepanjang puasa dekat matrik tu. Dia seronok berkawan dengan aku sebab aku 'caring' pasal dia, selalu buat dia ketawa, selalu nyanyi untuk dia masa call. Lagu yang dia suka masa tu lagu Sampai by KRU. Masa tu memang aku hafal la lagu ni sebab dia. hehe. Kitorang jumpa tak selalu sebab dia selalu sibuk (alasan dia la). Kalau nak dating pun dekat dalam kelas time cuti hujung minggu.

Aku selalu belikan makanan untuk dia. Kalau aku keluar gi pekan Masjid Tanah, aku mesti tanya dia nak makan apa. Yang selalu aku belikan KFC la. Dia pun ada juga belikan aku makanan, tapi jarang-jarang la. Kitorang jarang makan bersama masa dekat dalam matrik tu sebab bila aku ajak, macam-macam alasan dia. 

Kitorang tak 'couple' pun lagi masa ni, tapi aku layan dia macam 'girlfriend' dah. Aku banyak kali melamar dia jadi 'girlfriend' aku, tapi dia kata tak sampai masa lagi. Setiap kali aku luahkan perasaan, setiap kali tu la dia suruh aku bersabar. Dia kata kalau ada jodoh tak kemana. Memang la betul macam tu, tapi........ Aku pun sabar je la. Kitorang meneruskan hubungan macam biasa atas nama kawan. Aku layan dia baik sangat sebab aku mengharap dekat dia.

Kemudian pada satu malam tiba-tiba ada sorang lelaki ni call aku. Dia marah-marah aku kacau awek dia. Aku marah la balik sebab masa tu memang aku takde kacau awek orang. Rupa-rupanya perempuan yang dimaksudkan adalah "N". Masa tu aku tak tau nak cakap apa. Terkejut ada, marah ada, malu pun ada. Aku tak pernah tahu yang "N" ni dah ada boyfriend a.k.a bakal tunang dia (lelaki tu yang cakap la). Setiap kali aku tanya "N", "N" cakap dia single dan takda siapa-siapa yang istimewa dalam hati dia. Lepas tu lelaki tu gertak aku macam-macam dan nak jumpa aku esoknya. Aku setuju je la sebab aku nak bagi penjelasan dekat lelaki 'hampeh' tu.

Masa ni "N" memang tak ada kat Melaka. Dia balik KL. Kemudian aku fikir, patut la dia cakap kelam kabut jek masa aku call dia sebelum tu dan terus off phone. Rupa-rupanya dengan lelaki lain. Macam-macam dalam kepala aku masa tu. Seram pun ada juga. Bukan apa, takut kena bergaduh, bertumbuk esok. Malas betul aku nak lebamkan muka (sebab kena tumbuk) dan lebamkan tangan (sebab tumbuk lelaki tu) nanti. 
Gambar hiasan

Esoknya aku keluar la ke pekan Masjid Tanah tu. Aku keluar dengan member2 aku sebab nak pergi main snooker. Memang aku nak keluar pun masa tu. Petang tu masa tengah main snooker, lelaki tu call aku tanya aku dekat mana. Aku cakap la aku dekat pusat snooker, then dia pun datang. Aku tunggu dekat luar sorang jek. Lelaki tu sampai, keluar dari kereta, terus datang kat aku. "N" pun ada sekali, cuma dia tak keluar dari kereta. Mula-mula dia gertak aku juga, tanya-tanya kenapa aku kacau awek a.k.a bakal tunang dia. Aku terus jek jawab aku tak pernah tahu "N" ada boyfriend or bakal tunang. Selama ini " tu cakap dia single dan takda siapa-siapa punya. Lepas lelaki tu tengok aku macam melawan cakap dia dan cakap dengan penuh yakin dia pun mula cakap baik sikit. Dia tanya betul ker semua tu dan dengan penuh yakin aku cakap ya. 

Lepas tu lelaki tu cakap dengan nada sedih dan mengeluh pula, " "N" tu memang susah nak berubah la. Dulu dia dah pernah buat macam ni jugak, sekarang pun dia nak buat lagi". Pulak dah. Then dia cakap lagi " sekarang dah nak dekat tunang pun dia nak layan lelaki lain ". Aku malas nak layan lelaki tu, aku terus cakap " aku minta maaf sebab tak sengaja kacau awek kau. Kalau aku tahu dia dah nak tunang, tak ada la aku 'try' dia.". Lepas tu aku suruh lelaki tu balik dan pesan kat lelaki tu jaga bakal tunang dia baik-baik. Lelaki tu pun minta maaf dekat aku jugak sebab cakap kasar dengan aku. Then diorang balik. 

Patut la susah betul hati dia nak terima aku masa aku melamar dia jadi awek dulu. Kalau ajak keluar pun banyak alasan. Dah ada yang punya rupanya. Sebenarnya aku macam perasan dia dah ada boyfriend. Muka cantik dan 'body market' macam tu tipu kalau tak ada boyfriend. Tapi reaksi dia bila dengan aku nampak yang dia suka dekat aku juga. 

Lepas kejadian tu dia ada contact aku minta maaf sebab tak pernah beritahu aku. Aku tanya dia kenapa, then dia jawab "saya takut kehilangan awak kalau saya beritahu". Masa dia kenal aku memang dia tengah tak berapa baik dengan lelaki tu, so aku ni jadi pengubat duka dia la. Dia terpaksa cerita pasal aku dekat boyfriend dia sebab lelaki tu baca mesej-mesej aku dan family diorang dah merancang pertunangan diorang masa dia balik KL tu. Aku cakap aku maafkan dia dan tak nak berhubung dengan dia lagi. Bagi salam, dia jawab, aku terus letak. 

Gambar hiasan

Mula-mula aku rasa bodoh dan dipergunakan. Aku rasa "N" tu saja nak mainkan aku. Aku rasa dia jenis perempuan yang perlukan layanan baik daripada lelaki setiap masa dan di mana jua. Tapi lama-lama aku 'think positive' je. Aku anggap "N" memang ada hati dekat aku tapi dia terpaksa juga pilih lelaki tu. Bila aku pikir positif, aku pun jadi lega kan. Aku cakap macam tu sebab aku dapat rasa keikhlasan dia bila bersama aku (kot).  Nak sedapkan hati sendiri.

Lepas dia call last tu, terus tak contact lagi. Sampai sekarang la. Cuma kalau terjumpa masa nak pergi kelas tu senyum-senyum je la dari jauh. Habis matrik, memang dah tak ada jumpa lansung dah. Aku teruskan hidup macam biasa sampai aku bertemu dengan cinta ketiga aku.

PINGAT EMAS BERMAKNA

Malaysia kalahkan Indonesia 4-3 dalam penentuan sepakan penalti setelah seri 1-1 sehingga 120 minit perlawanan.
Gambar hiasan. Contoh pingat emas.
Tak lengkap pungutan pingat emas Sukan Sea kalau tak dapat pingat emas acara sukan bola sepak. Malam tadi aku sangat berpuas hati dengan kemenangan pasukan Malaysia menewaskan Indonesia pada perlawanan akhir acara sukan bola sepak. Memang jerit habis la lepas Baddrol jaringkan gol pada penalti terakhir Malaysia tu. 

Aku bersama 3 orang lagi member tengok dekat Restoran Dee Attap bertempat di sek 7 lama, Shah Alam. Tengok dekat situ best sebab ada skrin besar dan makanannya sedap-sedap belaka. Sampai sana dalam pukul 8 chop tempat dulu. Cuaca dah mula gerimis mengundang, tapi duduk je la kat kat situ sebab tempat lain memang dah penuh habis. Apa diorang  ni tak reti nak tengok dekat rumah. hehe. Padahal rumah sewa aku pun ada TV, ada Astro, tapi saja nak tengok bola kat luar. Baru la syok nak jerit-jerit kan. 

Antara penyokong yang hadir. Meja hujung belah sana tu penyokong Indonesia
Pukul 830, bola pun start. Hari hujan renyai-renyai, tapi kami tetap tidak berganjak dari tempat duduk. Tak kisah la kan. Kena hujan ramai-ramai. Nak lepak kat bawah bumbung dah penuh. Ada satu perkara yang buat aku terkejut masa tengok bola tu. Pasukan Indonesia mendahului pasukan Malaysia pada minit ke 5 kalau tak silap. Tiba-tiba aku terdengar sorakan dari meja-meja belakang. GOLLLL!!!!!! Terus je la kitorang toleh belakang. Rupa-rupanya ada 3 meja kat belakang penyokong Indonesia. Cissssss !!! Geram beta tengok. Tapi tak boleh nak marah-marah la kan. Sebab kita kena ada semangat kesukanan. 

Dalam hati ni sabar je la. Diorang pun nak tengok bola juga, nak sokong negara diorang. Masa tu memang aku tunggu sangat-sangat Malayisa jaringkan gol dan GOLLLLLLL!!!!. Satu tandukan rendah daripada Asra masuk ke gawang Indonesia. Masa tu semua orang jerit kuat-kuat sekuat Tiger. hehe. Semua menujukan jeritan kepada penyokong-penyokong Indonesia yang tidak seberapa banyaknya. hahaha. Puas hati betul masa tu. Thanks Asra. 
Asra meraikan jaringan dengan penuh rasa geram. hehe.

 Rehat separuh masa pertama, hujan semakin besar dan laju. Kitorang dah risau dah masa tu. Baju, kepala dah basah. Ye la kan, walaupun hujan renyai, tapi kalau 45 minit kena, tak ke basah jugak. Aku nampak satu meja kosong bawah bumbung, terus jek pindah sana. Bagi yang tak ada meja, masih setia berhujan dan terus menyokong pasukan Malaysia. Sanggup pegang payung jek masa tengok bola asalkan tak kena hujan, hati pun puas. 


Bersusun payung diorang.. hehe


Ada 4 biji gol offside masa perlawanan tu. 2 biji untuk pasukan Malaysia, 2 biji untuk pasukan Indonesia. Setiap kali gol offside tu semua penyokong bersorak, dan lepas pengadil batalkan jaringan, memang malu la. Lagi-lagi masa gol offside pasukan Indonesia. Teruk diorang kena kutuk. Biasa la kan, minority. hehe. Benda yang akan terjadi juga kepada orang Malaysia yang berada di Indonesia. 

Rasa tak puas hati dan geram dengan penyokong Indonesia memang 'confirm' ada la kan. Tapi aku pun rasa geram dengan penyokong Malaysia belakang meja aku masa separuh masa pertama tu. Ada la dalam 12 orang, sorang lelaki yang lain semua perempuan. kalau nak kutuk pemain Indonesia aku tak kisah sangat la, tapi siap kutuk-kutuk pemain Malaysia sekali tu kenapa. Kepada perempuan-perempuan tersebut (macam la dia tahu aku nasihat ni), jangan la asyik nak kutuk pemain Malaysia itu ini. Diorang main dah bersungguh-sungguh dah tu. Rezeki jek tak ada. (aku pun kadang-kadang terlepas cakap sebab geram. hehe..nasihat ni untuk diri sendiri jugak)..
Dalam bulatan tu la group perempuan tu. hehe.


Minit 93, masih seri dengan jaringan 1-1. Tambah masa lagi 30 minit. Minit 122, masih seri lagi tanpa jaringan. Penalti la pulak kan. Risau betul aku nak tengok penalti ni. Seram je rasa masa pemain Malaysia yang ambil sepakan penalti. Masa rehat sebelum penalti ni aku perasan sorang demi sorang penyokong Indonesia ni turun bawah. Ingatkan nak pergi tandas. Rupa-rupanya diorang balik dah. Takut la tu. hehe. Memang best 'giler' la tengok penalti tu. Dengan jaringan Baddrol pada sepakan penalti terakhir, maka pingat emas menjadi milik pasukan negara. Aku berasa bangga pasukan bola sepak Malaysia berjaya mempertahankan pingat emas 2 tahun lepas. Malaysia dah menang ni. Hari ni tak ada ker istiharkan cuti??? hehehe. 
Seronok betul diorang ni. Kami di Malaysia pun seronok dan bangga..
Saksikan video sorakan yang sempat dirakam selepas penalti terakhir Baddrol.
video


Masa dah menang penalti 4-3 kepada Indonesia ni, semua orang bersorak kegembiraan. Memang puas hati 'giler' la kan. Nasib baik penyokong Indonesia dah balik. Kalau tak memang kena 'bahan' je la dengan penyokong kuat harimau muda ni. hehe. Pasukan inikah yang dikatakan pasukan terbaik Indonesia?????????? Kalau ya, memang ini lah pasukan terbaik Indonesia, TETAPI tetap tidak boleh mengalahkan pasukan Malaysia. Pasukan Malaysia terbaik !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hero-hero pasukan bola sepak Malaysia

Monday, 21 November 2011

Azura (aku yang gila karok)

Lagu kali ni bertajuk Azura. Ni video kedua nyanyian aku masa karok hari tu Bayangan gurauan.
Apa lagi, kritik-kritik la. hehehe. 
 
Thanks to Wan Mukminah (Mimi) yang rakam. hehe. 


Enjoy this Video.
Azura by Jamal Abdillah (cover) shahrazali
 
video
 

Kenapa 45 minit ?????

Semua orang tahu perlawanan bola sepak dimainkan selama 45 minit untuk separuh masa. Tapi kenapa????? Ini saya ambil dari fb kawan.

Info bola sepak! Kenapa masa perlawanan bolasepak adalah 45 minit, dan bukannya 30 minit ataupun 1 jam (untuk separuh masa)? Saintis sukan dan pemain-pemain veteran juga tidak dapat memberikan jawapan yang tepat. Di dalam kemusykilan tersebut, ada seseorang yang memberikan jawapan yang boleh diterima. 

Dia menjawab...."Sebab mengapa bolasepak dimainkan dalam 45 minit ialah... Terdapat 2 pasukan didalam setiap perlawanan dan ada 11 orang pemain disetiap pasukan. Setiap pemain mempunyai "2 biji bola" dan membawanya setiap masa semasa bermain didalam padang. Jadi, jumlah kesemua bola untuk kedua-dua pasukan ialah 44 biji bola. Terdapat sebiji bolasepak yang digunakan didalam perlawanan. Oleh itu, jumlah keseluruhan ialah 45 biji bola di atas padang, sama dengan jumlah masa 45 minit. Persoalan terjawab !!! 

Lepas itu ada lagi persoalan timbul, "Tetapi, kadang-kadang ada masa tambahan selama 2 minit. Macamana pula??".. Jawapan kepada persoalan "itu adalah bola referee"


Adakah anda paham dengan jawapan kepada persoalan ini???
Fikir-fikirkan. Untuk pembaca perempuan, minta pendapat orang lelaki jika tidak paham..
hehehe.....

Chelsea VS Liverpool

Topik menarik dalam bola sepak. Chelsea kalah lagi di laman sendiri. Jarang aku tengok game Chelsea kecuali lawan Man Utd atau team-team kuat macam Liverpool, Arsenal dan sekarang Man City. Masa tengok tadi aku tak sokong mana-mana pun. Aku nak dua-dua kalah. hehe. Boleh tak ek nak macam tu. hehe. Mana boleh kan. 

Hari tu Chelsea kalah di laman sendiri dengan Arsenal 5-3. Kali ni kalah lagi di laman sendiri 2-1 dengan Liverpool. Muka penyokong-penyokong Chelsea tadi muram jek aku tengok. Diorang pun mungkin dapat rasa defender Chelsea tadi agak lemau sikit. 

Aku suka sebenarnya Chelsea kalah. Dah la semalam Man Utd menang. hehe. Walaupun menang tipis dengan team baru nak naik Swansea, tapi menang juga kan. Kalau team lain kalah, aku rasa biasa jek. Tapi bila Chelsea kalah, suka betul aku. hehe. Maaf ye penyokong Chelsea. 

Sunday, 20 November 2011

PENDAPAT SHAHRAZALI - BILA SESEORANG ITU DIKATAKAN MATANG


Jika dibincangkan mengenai kematangan seseorang, kita tidak boleh hanya melihat umur seseorang. Kita perlu melihat dan menilai dari pelbagai aspek. Kadang-kadang kita rasa kita dah cukup matang, tetapi di mata dan fikiran orang lain, kita tak ubah seperti budak-budak bawah umur. Jika seseorang itu kebudak-budakan, tidak serius dalam sesuatu hal, kita pun tidak boleh mengatakan orang itu tidak matang. Kita juga tidak boleh menilai kematangan itu berdasarkan raut wajahnya. Jika mukanya nampak tua, tidak semestinya dia sudah matang. Jika mukanya nampak muda (babyface kata orang), tidak mustahil dia sudah matang. 


Matang yang ingin dibincangkan ini bukan la sekadar matang yang sudah aqil baligh, tetapi matang dalam pemikiran, perbuatan, percakapan dan lain-lain lagi. 


Bagi saya,,,


  • Seseorang itu matang jika dia boleh menerima kritikan dari orang lain dengan tenang. Maksud dengan tenang adalah dia mendengar kritikan orang, kemudian berfikir tentangnya, mengakuinya jika benar, dan membela diri dengan kebenaran dengan cara yang sesuai. 
  • Seseorang itu matang jika dia boleh menanggung masalahnya tanpa melibatkan atau membebankan orang lain. Maksudnya dia tidak pernah lari dari masalah sendiri dan tidak pula melibatkan orang lain dengan masalahnya. Dia boleh berkongsi masalah dengan orang lain tetapi hanya untuk nasihat, pendapat atau sekadar meluahkan perasaan sahaja.
  • Seseorang itu matang jika dia boleh memahami perasaan orang sekelilingnya dan selalu menjaga hati dan perasaan orang lain. Maksudnya selalu memberi respon yang baik atas segala apa yang diucapkan kepadanya, berfikir untuk kebaikan jika hendak memberi nasihat, memahami situasi sebenar sebelum memberi pendapat, dan yang paling penting sentiasa mancari cara untuk menjernihkan suasana dan bukan mengeruhkan lagi keadaan.
  • Seseorang itu matang jika dia boleh mengawal keadaan seseorang atau keadaan semasa. Maksudnya dia bijak mengenalpasti masalah seseorang dan dapat mengagak masalah seseorang berdasarkan naluri hatinya atau berdasarkan pengalamannya. Jika dia dapat mengetahui masalah seseorang itu sebelum orang itu menceritakannya, dia boleh mengawal perasaan seseorang itu dengan menceritakan pengalaman masalah yang sama. Ini sedikit sebanyak akan melegakan hatinya yang bukan hanya dia seorang mengalami situasi tersebut dan bukan dia sahaja menerima nasib sebegitu. 
  • Seseorang itu matang jika dia boleh mempelajari dari kesilapan yang lepas. Maksudnya dia sentiasa menimba ilmu dan pengalaman dan menjadikan pengalaman sama ada pengalaman baik atau buruk sebagai panduan untuk diri sendiri dan orang lain.
  • Seseorang itu matang jika dia boleh mengawal perasaannya dan bijak mengawal nafsunya. Maksudnya dia selalu berfikir tentang keperluan hidupnya dan bukan kemahuan hidupnya.
  • Yang paling utama, seseorang itu matang jika dia selalu memperhambakan diri kepada Yang Maha Esa, sentiasa percaya setiap yang berlaku sudah tertulis dan ada hikmahnya, selalu memaafkan kesalahan orang lain, sentiasa memohon kepadaNya terlebih dahulu dan menjaga amalannya tidak kira di masa susah atau senang. 
 

Saturday, 19 November 2011

JALAN-JALAN BUKIT CERAKAH (BUKIT CAHAYA SHAH ALAM)


 Dah lama ada kat Shah Alam, baru kali ni aku pergi Bukit Cerakah (orang cina cakap Bukit Celakah). hehe. Biasa la kan. Diorang susah nak sebut 'R' ni. Bertolak dari rumah dalam pukul 930 pagi. Aku pergi bersama dua kawan aku. (ada dalam gambar). Pergi hari sabtu, cuti sekolah pula tu, memang ramai la orang. Tapi kitorang redah je la. Dah sampai kan. 

Tiket masuk 3 orang 3 keping la..

Dalam pukul 1000 pagi kitorang dah masuk. Harga tiket RM3. Masuk-masuk jek terus pergi tempat basikal. Nak sewa 3 basikal. Harga sewa ada RM5 dan RM10 untuk sejam pertama. Kalau tambah jam, tambah RM1 setiap jam tambah. Tapi sebanyak 200 basikal sewa disediakan, semuanya habis. Aduss... Kalau nak tunggu, akak tu cakap tengahari mungkin ada. So, kitorang naik je la bas nak jalan-jalan dalam tu. 

Bas kosong. Mana ntah driver.

Ini nasib je dapat duduk ni. hehe.

Bas pula semua penuh. Tapi naik je la. Selit-selit yang mana muat. hehe. Lepas tu kitorang berhenti kat check point mana-mana kitorang nak berhenti. Then sambung naik bas balik sampai bas balik ke tempat asal. 
Masih boleh tersenyum walaupun penat

Lama gak kitorang pusing-pusing dalam tu. Ingatkan nak masuk rumah 4 musim, tapi tiket tak beli. Kena beli dekat kaunter utama da. Nak pusing balik, memang tak la. So, kitorang jalan-jalan je la. Keluar sikit peluh kan. 

Siap pakai helmet. haha. Kelakar pun ada.

Sampai pintu utama dalam pukul 1250. Lepas tu kitorang nampak basikal dah banyak balik. Terus je la pergi sewa basikal. Sebab tak ramai orang pusing-pusing naik basikal tengahari. Cuma yang boleh tahan panas jek naik basikal tengahari ni. hehe (tahan la sangat kan). Mula-mula aku tak nak naik basikal. Penat kot. Dah la jalan berbukit sana-sini. Tapi lepas kena pujuk dengan diorang, aku join la skali. hehe. 


Tengah semangat sebab turun bukit. hehe

Tengah tengok dimana berada

Adik-adik ni pun sesat ker??

Penat woo naik basikal dalam tu. Masa turun bukit seronok je. Aku la yang paling laju diantara mereka. Biasa la kan, tarikan graviti kuat. hehe. Tengok badan la beb. Masa naik bukit, dah sah-sah aku yang paling lambat. Dah malas kayuh, aku sorong je la basikal tu. haha. Masa turun bukit, naik balik. Jam masa tu dah pukul 130 tengahari. Badan penat, kepala dah sakit disebabkan cuaca panas. So, kitorang patah balik. Sampai pintu utama pukul 2, pulang basikal, bayar, then cari 100 plus. hehe. Penat macam atlet sukan berbasikal dah aku. 


Pukul 2 lebih kitorang balik. Lepas tu pergi kedai makan cari nasi. Lapar kot perut. Masa naik basikal turun berat 2 kilo, lepas makan naik balik 2.5 kilo. hahaha. 


Gambar tempat-tempat menarik kat dalam ni. Tak sempat ambil gambar banyak tempat. Penat. hehe. 












Kepada sesiapa suka kan aktiviti lasak, boleh la datang sini. Dekat sini ada juga aktiviti-aktiviti menarik siap dengan pakej sekali. Datang la sini beramai-ramai. 
klik SINI untuk maklumat lanjut tentang aktiviti yang disediakan. Selamat bercuti.

KEPUTUSAN PERLAWANAN MALAYSIA VS MYANMAR SUKAN SEA 2011

Salam 1 Malaysia buat semua rakyat Malaysia. Baru jek balik dari kedai mamak Hakim sek 7 ni. Walaupun mata mengantuk, badan penat, tetapi tetap setia menonton dan menyokong pasukan kebangsaan kita. Selama 85 minit tengok, macam-macam kritikan dan sorakan dari penyokong-penyokong pasukan kebangsaan kita kan. Lepas jek minit 85, satu sorakan, jeritan dan pekikan  GOLLLLLLL !!!!!!!!!!!!!!! Fakri! Fakri! Fakri! Fakri! Fakri! Fakri!.. hehe. Akhirnya selepas wisel penamat ditiup, Malaysia melangkah ke perlawanan akhir dengan kemenangan bermakna 1-0 kepada Myanmar.


Permainan kedua-dua pasukan, Malaysia dan Myanmar agak seimbang. Sama-sama main 'save' jek. Maksudnya main dengan berhati-hati. Kedua-dua pasukan ada peluang untuk gol, tapi semua peluang dikecewakan penjaga gol masing-masing. Pemain Malaysia yang aku paling puji Fandi sebab hantaran dia semua bagus-bagus. Lagi pemain Malaysia yang bagus Nazmi dan semua barisan pertahanan.

Bila Syahrul dikeluarkan daripada permainan, aku dah risau dah. Kenapa 'coach' tak keluarkan Fakri sebab permainan Fakri agak 'sumbang' sikit di barisan hadapan. Tapi memang menjadi la kan taktik pengurus pasukan Malaysia iaitu Ong Kim Swee. 

Hari tu muka Izzaq keluar surat khabar, hero pasukan Malaysia. Lepas tu muka Syahrul pun jadi hero pasukan Malaysia. Esok punya surat khabar dah tau la kan muka siapa yang keluar jadi hero. Mesti la Fakri kan. Masih teringat lagi sorakan penyokong pasukan Malaysia dekat Restoran Hakim tadi. Fakri!Fakri!Fakri!Fakri!Fakri!.......

Bila tengok perlawanan yang melibatkan pasukan kebangsaan, satu perkara ni aku suka sangat. Penyokong kelab-kelab EPL bersatu. Ada yang datang pakai baju Man Utd, baju Chelsea, baju Liverpool, baju Arsenal. Tapi semua tetap bersatu menyokong pasukan kebangsaan. haha. Mesti la sokong pasukan negara sendiri kan. Itu la peminat setia bola sepak namanya.  

Kepada pasukan kebangsaan kita, teruskan usaha di perlawanan akhir menentang sama ada Indonesia atau Vietnam. Pertahankan pingat emas yang paling bermakna buat negara. Seperti kata pengulas perlawanan " tak lengkap pungutan pingat emas kita tanpa pingat emas daripada sukan bola sepak"...

Thursday, 17 November 2011

APA YANG LELAKI SUKA - untuk hadiah harijadinya


Orang lelaki pun sangat suka diberi hadiah. Jangan ingat orang lelaki ni suka beri hadiah pada perempuan je. Tapi ramai orang cakap susah nak cari hadiah untuk lelaki tak kisah la sama ada boyfriend, abang, adik, ayah, atau kawan lelaki. Kalau ada perempuan yang cakap macam ni, maknanya dia belum betul-betul kenal lelaki tu dan belum tahu sepenuhnya apa kehendak lelaki tu.

Banyak sebenarnya hadiah yang sesuai untuk kaum lelaki ni. Saya boleh berikan beberapa contoh hadiah yang lelaki nak dan suka untuk harijadinya.
 
Barang sukan - seperti kasut sukan, jersey bola, dan peralatan bersukan. Barang-barang ni mungkin nampak biasa, tak menarik, tak romantik, tapi barang-barang macam ni la lelaki lebih suka terima malah akan dipakai selalu. Cuma jangan tersilap pilih warna la. hehe. Biar la lelaki nak pakai untuk bersukan, untuk lasak-lasak, biarlah kotor sebab pakai hari-hari. Sebab itu menunjukkan lelaki menghargai barang pemberian perempuan walaupun kadang-kadang bukan itu niat kaum lelaki. hehe.
 Barang keperluan harian - seperti set minyak wangi, set minyak rambut, set mandian atau apa-apa je la yang lelaki pakai hari-hari. Yang bagusnya setiap kali lelaki tu pakai secara tak lansung ingat kat perempuan tu. Lagipun kalau untuk boyfriend, contohnya minyak wangi, lelaki tu pakai untuk perempuan tu jugak. Sekurang-kurangnya perempuan tu boleh kawal macamana bau yang dia nak dari boyfriend dia. 
Aksesori lelaki - seperti jam tangan, wallet, key chain atau apa-apa yang lelaki tu selalu guna atau pakai. Cuma kena sesuai la design and color dia. Jangan bagi yang pelik-pelik yang sampai kena kutuk sudah. Kalau lelaki tu tak guna, perempuan juga yang terasa. Lagi satu kena dengan peringkat umur lelaki tersebut. Kalau untuk warga tua, beri la jam warga tua. hehe. Kalau untuk adik-adik, yang up to date la. Kalau untuk boyfriend, cukup la sekadar sedap mata memandang dan SESUAI. Kalau untuk ayah, jam mahal-mahal takpe, tapi kalau untuk boyfriend, biasa-biasa sudah. hehe. Tak kisah la kalau duit belanja pun masih ayah yang bagi, tapi apa salahnya simpan sikit duit tu untuk beli hadiah kat ayah. Insyallah ayah akan rasa gembira dan bermakna. 
Barang yang berkenaan dengan motor atau kereta - seperti sport rim atau helmet mahal. hehe. Yang ini sekiranya betul-betul mampu la. Cuba bayangkan betapa terujanya boyfriend kalau bagi hadiah Sport Rim cantik kat dia. hehe. Memang dia akan terima sangat-sangat lebih-lebih lagi sport rim idaman. Ini contoh je la. Sebab nanti kereta tu juga la yang membawa perempuan tu jalan-jalan kan. hehe.



terjah Link TOP dan menarik bawah ni sekali

PENDAPAT SHAHRAZALI - BILA SESEORANG ITU DIKATAKAN MATANG

PENDAPAT SHAHRAZALI - RAGAM LELAKI BILA TERPIKAT DENGAN PEREMPUAN LAIN

PENDAPAT SHAHRAZALI - BAGAIMANA MENJADI PENDENGAR YANG BAIK

APA YANG MEMBUATKAN LELAKI CARI PEREMPUAN(KEKASIH) LAIN

Popular Posts ( All Time) ENTRI PALING BANYAK DIBACA